Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ egy 2021 decemberében vett mintával azonosította a jelenleg fertőző szalmonellatörzset. A vizsgálatuk eredményét egy gyorsjelentésben tették közzé, amely szerint az írót tartalmazó feldolgozási lépést azonosították lehetséges szennyeződési pontként. Nem nevezi meg konkrétan a Kindert mint érintett márkát, de arról tesz említést, hogy
az érintett belga gyár a negatív szalmonellatesztet követően Európa-szerte és világszerte forgalmazta az érintett csokoládétermékeket.
A hatóságok azonban korábban néven nevezték a Ferrerót, amely a Kinder márkát is tulajdonolja.
Az Origo beszámolt arról is, hogy a fertőzött édességek Magyarországra is eljutottak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megkezdte az érintett termékek nyomonkövetési vizsgálatát, és számos termékre visszahívást jelentett be. A pontos terméklista a cikkben olvasható.
Április 8-án a belga élelmiszer-biztonsági hatóság úgy ítélte meg, hogy a gyár nem tudja garantálni termékei biztonságát, ezért a gyártási engedélyt visszavonták.
A jelentés említést tesz arról, hogy egyre több embert érint a szalmonellakitörés termékeik kapcsán, eddig a gyermekek voltak a legveszélyeztetettebbek súlyos fertőzés szempontjából.
A további fertőzések kialakulásának esélyét csökkentik a termékvisszahívások, a gyárban ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség a fertőzöttség kialakulásának idejére és okok feltárására.
A jelentés felveti azt a lehetőséget is, hogy a szennyezett alapanyagot más gyárak is használhatták termékeik előállítására.
Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Ferrero az arloni gyárban felfüggesztette a gyártást: csak akkor nyitják újra azt, ha a hatóságok is biztonságosnak találják a további működést.
A cég elismerte a belső hatékonysági hiányosságokat, amelyek késedelmeket okoztak az információk időben történő lekérdezésében és megosztásában, ami befolyásolta a vizsgálatok gyorsaságát és hatékonyságát.
Az Egyesült Királyságban 67 gyermek lett szalmonellás a csokoládéval összeköthetően: legtöbbjük 5 év alatti.
A fertőzés tünetei általában néhány nap alatt maguktól enyhülnek,
de kisgyermekek és immunhiányos állapotú emberek esetében súlyosakká is válhatnak.
Cikkünk kiemelt képén: salmonella baktérium stilizált ábrázolása.