Annak érdekében, hogy teljes mértékben meg tudjuk határozni, mit értünk azon, amikor azt mondjuk, hogy bizonyos élelmiszerek környezetbarátok, fontos tisztázni a "környezetbarátság" és a "fenntarthatóság" közötti különbséget - írja a Magyar Mezőgazdaság.
Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt.
A fenntarthatóság alapja ezzel szemben az, hogy valamilyen gazdasági, társadalmi és/vagy környezeti hasznot hozzon.
Galériánkban bemutatjuk a legkörnyezetbarátabbnak tartott élelmiszereket:
Míg a legtöbb fenntartható dolog valószínűleg környezetbarát lesz, nem minden környezetbarát termék alapértelmezés szerint fenntartható. Például egy termék gyártása kevés energiát használhat fel, ami környezetbarát, de ha műanyagba csomagolják, az nem fenntartható.