Dr. Harrison Adjimah, a Volta Pincészet alapítója például a fermentált kakaóbabot használja fel boraiban.
Kerestük a módját annak, hogy a helyi forrásainkból tudjunk prémium termékeket fejleszteni. Így jött az ötlet, hogy a kakaóból bort készítsünk"
- magyarázta a "borász".
A helyiek a kakaó mellett egyébiránt kesudióból és kávébabból is készítenek vörös- és fehérborokat, valamint gyümölcsleveket.
A bor elkészítése egy újabb hozzáadott érték a ghánai kakaó- és kesudió-termelő iparágak terméséhez, ugyanis a kakaóbor és kakaólé a kakaógyümölcs tejszínéből, a kesudióbor pedig a kesudió gyümölcsének pépéből készül, és mindkettőt általában eldobják a gazdák.
A szakember szerint a gondos erjesztés finom és frissítő desszertborokat eredményez.
Az alábbi képen a pincészet kakaó bora és kakaóból készült gyümölcsleve látható:
A kakaóból való borkészítés egyébként nem újdonság. A legrégebbi ismert feljegyzés Kr.e. 1400-ból származik a közép-amerikai Hondurasból, ahol körülbelül 5-7 százalékos alkoholtartalmú italt készítettek a gyümölcsből. II. Montezuma, a 16. századi mexikói aztékok királya állítólag 50 üveg kakaóbort ivott meg egy ünnepi lakomán.
A ghánai Volta Pincészet arra törekszik, hogy a standard borkészítés lépéseinek alkalmazásával - a szőlő kihagyásával - prémium kakaó-, kávé- és kesudió-borász legyen.