Itt a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés mérlege, közel 3000 vizsgálatot folytattak le

sajt bolt vegyesbolt élelmiszerbolt vegyesbolt
A legtöbb ellenőrzés, azok 37 százaléka az élelmiszer jellegű, ital, vegyes áru kereskedőknél történt (képünk illusztráció).
Vágólapra másolva!
A tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzésre országszerte március 21. és április 18. között került sor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. Az elrendelt fokozott hatósági felügyelet célja, hogy ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakot megelőző megnövekedett forgalom mellett sem. A 2.750 ellenőrzés során az ellenőrök 35 alkalommal figyelmeztetést, 197 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként a feltárt szabálytalanságok miatt, és összesen csaknem 13 millió Ft bírságot szabtak ki - olvasható a Nébih közleményében. 
Vágólapra másolva!

A hatóság kiemelten ellenőrizte a húsok és húskészítmények, valamint az édesipari termékek előállítását, és a tojáscsomagolókat, valamint a friss, elsősorban primőr import zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket és szeszes italokat, továbbá a fagyasztott/hűtött péktermékek helyben végzett készre sütését és értékesítését.

Az élelmiszerek forgalmazását az üzletekben és a piacokon, valamint a vendéglátó egységekben is ellenőrizték.

Országosan összesen 2.750 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 35 alkalommal figyelmeztetést, 197 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként, és összesen csaknem 13 millió Ft bírságot szabtak ki. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben a feltárt hiányosságok, illetve szabálytalanságok miatt 12 alkalommal kellett a tevékenységet felfüggeszteni.

Képünk illusztráció Forrás: Origo

A különböző létesítmények ellenőrzése során

az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak,

de nőtt a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya is. Összesen 13.372 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, melyek 2 százalékát, 272 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 4.374 kg mennyiségben.

Az ellenőrzött 589 vendéglátó egységben 66 esetben higiéniai, 20 esetben nyomon-követéssel kapcsolatos hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A forgalmazott alkoholos italok közül 664 terméket (507 hazai és 157 külföldi alkoholos ital) vizsgáltak. Alkoholtartalom eltérést a gyorstesztek használata során nem tapasztaltak az ellenőrök egy esetben sem.

A zöldség-gyümölcs minőségellenőrök 504 belföldi forgalmazónál végeztek ellenőrzést, ahol összesen 1.510 zöldség-gyümölcs tétel (617 hazai, és 893 más EU tagállami, illetve 3. országbeli) ellenőrzésére került sor.

A vizsgálatok javarészt a friss szezonális termékekre irányultak.

Az ellenőrök 97 esetben tettek kifogást, ebből 93-ban jelölési hiba vagy minőségi kifogás, 4 alkalommal pedig ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető termék miatt.

Az élelmiszer-előállításra és forgalmazásra egyaránt kiterjedő ellenőrzés-sorozat alkalmával – a húsvéti étkezési hagyományokat figyelembe véve – a hatóság kiemelten ellenőrizte a húsok és húskészítmények, valamint az édesipari termékek forgalmazását, és a tojáscsomagolókat. A szakemberek kedvező tapasztalatokat szereztek, kis számban kellett eljárniuk az ünnepi asztalra szánt termékek esetében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!