A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egy ország, ahol halálos harcok dúlnak az aranyért

Illegális bánya, illegális bányászat Afrika, illusztráció
A Galamseyer, illegal gold panner, clears by hand mud and sand as he works on a gold field in Kibi on April 10, 2017. - Ghanaian government has decided to put an end to Galamsey activities in Ghana accusing the miners of the high pollution of the environment and the destruction of the landscape. (Photo by CRISTINA ALDEHUELA / AFP)
Vágólapra másolva!
Csád vezetése igyekszik visszaszerezni az ellenőrzést az ország jelentős aranytartalékai felett, miután az afrikai országban kiújultak a halálos harcok a nemesfémért. A terület azonban már hosszú ideje súlyos konfliktusoktól terhelt.
Vágólapra másolva!

A közép-afrikai Csád ideiglenes vezetője, Mahamat Idriss Déby ezredes igyekszik visszaszerezni a kontrollt az északi bányarégióban található aranykészletek fölött. Ez azonban nem könnyű feladat, ugyanis a térséget jelentős részben különböző fegyveres milíciák ellenőrzik – írja a Mining.com.

Csád ráadásul komoly élelmezési válsággal küzd, miközben tárgyal a külső hitelezőkkel (például a Glencore bányaóriással) a 2,8 milliárd dolláros külső adósságának átütemezése érdekében.

Mindeközben pedig hetente 91 millió dollár értékű arany hagyja el Csádot Líbia felé – közölte Déby az állami televízióban. Hozzátette, hatalmas összegről van szó, és „ennek véget kell vetni". Utóbbi kijelentését már akkor fogalmazta meg, amikor ellátogatott a Kouri Bougoudi nevű északi városba, ahol legalább 100 kisüzemi bányász halt meg, amikor a múlt hónapban véres harcok robbantak ki az aranykészletekért.

A Világbank adatai szerint Csád hivatalos állami aranyexportja 2020-ban 220 millió dollár értékű volt.

Megküzd az ország aranykészleteiért a válságoktól sújtott Csád új vezetése Forrás: AFP/Pacome Pabamdji

A Csád, Líbia és Niger közti hármas határvidéken folyó aranybányászat hosszú ideje komoly biztonsági kihívást jelent a csádi kormányzat számára. A líbiai lázadók például tavaly ezt a határvidéket használták fel arra, hogy támadást indítsanak Déby apja, Idriss Déby tábornok megbuktatására. A hatóságok szerint a vezetőt 2021. április 20-án ölték meg egy frontlátogatás során.

Csád tehát még mindig Déby tábornok halálának következményeitől szenved,

miközben a koronavírus-járvány, a klímaváltozás, valamint a regionális instabilitás következtében súlyos gazdasági problémákkal küzd.

A jelenlegi vezető nemrég azt ígérte, hogy bányászati szolgáltatókat, valamint olyan adó- és vámhatóságokat fognak felállítani, melyek garantálják az állami kontrollt az aranykészletek felett. A külföldi bányászoknak pedig engedélyekre lesz szükségük. Hozzátette, az állam is megkapja a maga részét, míg a tartomány a bevételek 5 százalékára lesz jogosult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!