"A melanoma az ötödik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban, és kialakulásának kockázata a fehér bőrűek esetében egy a 38-ból, a fekete bőrűeknél egy az 1000-ből, a spanyol ajkúak esetében pedig egy a 167-ből. Bár az elmúlt évtizedekben az USA-ban és Európában egyaránt nőtt a halfogyasztás, eddig nem voltak következetesek a melanoma kialakulásának kockázata és a halak fogyasztása közötti összefüggéseket vizsgáló korábbi tanulmányok eredményei" - szögezi le Eunyoung Cho, a tanulmány szerzője.
A Brown Egyetem és a Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói közel félmillió 50-71 éves idős amerikai állampolgár étkezési szokásait követte nyomon 15 éven keresztül, hogy felmérhessék, közülük hány embernél alakult ki melanoma, a bőrrák agresszív formája a magas halfogyasztás hatására. Az eredmények azt mutatták, hogy
azoknál, akik hetente átlagosan körülbelül két adag halat fogyasztottak, 22 százalékkal nagyobb volt a melanoma kialakulásának kockázata, és 28 százalékkal nagyobb volt a rák előfutárának számító rendellenes bőrsejtek kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik kevesebb mint fél adagot ettek.
Feltételezésünk szerint eredményeinket esetleg a halakban található szennyező anyagoknak, például a poliklórozott bifenileknek, dioxinoknak, arzénnek és higanynak tulajdoníthatók.
Korábbi kutatások megállapították, hogy a magasabb halfogyasztás összefüggésbe hozható ezeknek a szennyezőanyagoknak a szervezetben lévő magasabb szintjével, és összefüggést azonosítottak e szennyezőanyagok és a bőrrák magasabb kockázata között. Megjegyezzük azonban, hogy tanulmányunk nem vizsgálta ezeknek a szennyezőanyagoknak a koncentrációját a résztvevők szervezetében, ezért további kutatásokra van szükség ennek az összefüggésnek a megerősítéséhez" - tette hozzá Cho.
A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy
tanulmányukban nem vették figyelembe a melanoma néhány kockázati tényezőjét,
például az anyajegyek számát, a hajszínt, a súlyos leégések történetét és a napozással kapcsolatos viselkedést.
Emellett a résztvevők napi halbevitelét a kutatás kezdetén számították ki, és ez változhatott a 15 év alatt, amíg a kísérletbe bevont személyeket követték és értékelték.
Ezek a tényezők pontatlan vagy hibás eredményeket eredményezhettek, ezért a kutatók megjegyzik, hogy jelenleg nem javasolják a halfogyasztás megváltoztatását, és hogy
továbbra is a nap a bőrrák fő okozója.