Hollósi Dávid ügyvezető igazgató közölte, hogy jelenleg a hajtatott zöldségek termelői örvendhetnek a legkedvezőbb kilátásoknak, mert az üvegházakban és fóliasátrakban nem fenyeget az aszály, a geotermikus energiára alapozva pedig a költségeik is alacsonyabbak, mint a nyugati versenytársaké.
A gyümölcstermesztőknek abból a szempontból jól kezdődött az idény, hogy nem kellett jelentős fagykárokkal szembesülniük.A szántóföldi növények továbbra is erős keresletre számíthatnak.
A Takarékbank elemzője, Héjja Csaba szerint az élelmiszer fel fog értékelődni, és az sem elképzelhetetlen, hogy a fenntarthatósági szempontokat a következő években felülírják az ellátásbiztonsági elvárások.
Rámutatott:
kedvező adottságainak köszönhetően Magyarországot nem fenyegeti az élelmiszerhiány, legfeljebb az lehet a kérdés, hogy mennyi jut kivitelre, és milyen áron lehet értékesíteni.
A szakértők szerint az árfolyamkörnyezet kedvez a magyar mezőgazdaságnak, ugyanis mérsékelheti a dömpingáruk behozatalát, az aszály miatti terméskiesést pedig részben ellensúlyozza, hogy a külföldi értékesítés forintban nagyobb bevételt eredményez.
Hollósi Dávid kiemelte, hogy az élelmiszergazdálkodásnak a pazarlás az egyik legnagyobb ellensége, ugyanis a Föld 4 milliárd hektárnyi termőföldjéből 1 milliárd hektár termése hulladék lesz, a felhasznált édesvíz negyede ugyancsak kárba vész. Közben a fejlett országokban a kelleténél sokkal több, 4 ezer kalória jut naponta egy emberre, de nincs elég ott, ahol igazán nagy szükség volna rá.