Idén több tízezer dollármilliomos költözhet másik országba

Man on the airport opening car door Travel Fashion People Traveling Businessman Men Males Back Seat CEO Fashion Model Arrival Corporate Jet Director Politician Working Business Travel Wealth Success Luxury Bright Black Color Business Finance Transportatio
Young well dressed man with sunglasses opening rear door of the black car and holding his smart phone. He looks like a famous musician or other celebrity. Private jet airplane is in the background.
Vágólapra másolva!
Az idei év jelentős mozgásokat hozhat a világban a dollármilliomos magánszemélyek körében. Egy friss jelentés összeállítói megvizsgálták, mely országokat érinti a leginkább a milliomosok globális mozgása.
Vágólapra másolva!

Az idei évben 88 ezer dollármilliomos magánszemély költözhet másik országba – derül ki a Henley Global Citizens Report című jelentésből. Ez azokra a személyekre vonatkozik, akiknek a nettó vagyona legalább egymillió amerikai dollár.

A Visual Capitalist megvizsgálta, mely országokat érintheti a leginkább a milliomosok költözése. Általában elmondható, hogy a 2020-as év drasztikus csökkenést jelentett a milliomosok nemzetközi mozgásában, elsősorban a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében.

Ahogy azonban a korlátozásokat fokozatosan feloldották, a milliomosok vándorlása is új lendületet vett.

Míg tehát 2019-ben 110 ezer milliomos váltott országot (ez akkor 2 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest), addig 2020-ban csupán 12 ezer. Utóbbi 89 százalékos csökkenés volt, éves alapon.

Oroszországból távozhat idén a legtöbb dollármilliomos Forrás: Sputnik via AFP/Alexei Danichev

2021-ben viszont már megindult a mozgás, és 25 ezer milliomos költözött másik országba. Ez emelkedhet idén 88 ezerre, jövőre pedig 125 ezerre, a jelenlegi előrejelzések alapján.

Számos oka lehet annak, hogy egy adott milliomos miért költözik másik országba. A konfliktusok előli menekülés például kiemelten fontos tényező, és erre jó példa az orosz-ukrán háború. Nem meglepő tehát, hogy Oroszországot és Ukrajnát erősen érinti a milliomosok kivándorlása.

Az elvándorló milliomosok száma alapján Oroszország vezeti a listát, 15 ezer távozóval.

Ezzel Oroszország a milliomos lakosságának 15 százalékát veszítheti el. Ukrajnából 2800 vagyonos magánszemély távozhat, ami önmagában nem túl magas szám, viszont 42 százalékos arányt jelent az ország milliomosainak körében. Vagyis az arányszámok tekintetében Ukrajna magasan vezeti az idei elköltözési listát.

Az Egyesült Arab Emírségek a gazdagok legkedveltebb célországa Forrás: AFP/Karim Sahib

Kínából 10 ezer milliomos távozhat (1 százalék), Indiából 8 ezer (2 százalék), Hongkongból pedig 3 ezer (2 százalék). A kivándorlás top 10-es listáján szerepel még Brazília, az Egyesült Királyság, Mexikó, Szaúd-Arábia, valamint Indonézia, de a távozó milliomosok aránya egyik országban sem haladja meg a 2 százalékot.

A másik nagy kérdés, hogy mely országokba költöznek legszívesebben a gazdagok.

A milliomosok bevándorlási toplistáját egyértelműen az Egyesült Arab Emírségek vezeti. Az országba 4 ezer dollármilliomos érkezhet 2022-ben.

A dobogóra kerülhet még Ausztrália (3500 fő), illetve Szingapúr (2800 fő).

A top 10-es listán szerepel még Izrael (2500 fő), az Egyesült Államok (1500 fő), Portugália (1300 fő), Görögország (1200 fő), Kanada (1000 fő), valamint Új-Zéland (800 fő).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről