A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megjelentek a gázfogyasztás elszámolására vonatkozó új szabályok

MVM, MVM Csoport, MVM Group, Magyar Villamos Művek Zrt., logó, illusztráció, gázfogyasztás, gáz, gázóra, mérőóra, mérő óra
Budapest, 2021. február 26. A Magyar Villamos Művek Zrt. által irányított társaságcsoport (MVM Csoport) az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. gázfogyasztást mérő órája egy zuglói társasház lépcsőházában. Az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. a fővárosban és 18 Budapest közeli településen végez földgázelosztási tevékenységet, melynek keretében 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, amely mintegy kétmillió embert érint. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi rendkívüli Kormányinfón ismertette a kormány legújabb döntését, amely megváltoztatja a földgáz esetében a rezsicsökkentésnél figyelembe vehető gáz fűtőértékét. Az eddigi 59.132 megajoule érték 63.645 megajoule-ra emelkedett. A Magyar Közlönyben már megjelentek a pontos részletszabályok. 
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte: a kormány továbbra is fenntartja, hogy éves szinten az 1729 köbméter gázt valamennyi háztartásnak rezsicsökkentett áron kell megkapnia.

A Kormány egyetemes gázszolgáltatással kapcsolatos kormányrendeleteket módosító friss rendelete most 63.645 megajoule-ban állapította meg a fűtőértéket, amit a gázszámlák kiszámításakor figyelembe kell venni.

Ez jelentősen több mint amennyi korábban volt, amikor az átlag fűtőérték szerepelt a rendeletben, ami körülbelül 59.000 megajoule volt. (A megajoule/köbméter mértékegységben megadott mennyiség azt mutatja meg, hogy egy köbméter gáz mekkora energiatartalommal bír, ami 32-38 MJ/m3 közötti Magyarországon, pontosabban az előírások szerint ekkora értékkel kell bírnia, azaz ezt kell biztosítaniuk a szolgáltatóknak.)

Az újfajta elszámolás augusztus 1-jétől érvényes.

Mint ismert, az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie, ami a gáz esetében 1729 m3/év. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 forint/m3, a fölött pedig 747 forint/m3.

Illusztráció Forrás: MTI/Branstetter Sándor

A fűtőérték küszöbének megemelése plusz mennyiségi gázfogyasztást jelenthet a legtöbb háztartás számára Magyarországon anélkül, hogy költségeik megemelkednének. Ez azért fontos, mert

a különböző származási helyekről a magyarországi rendszerekben felhasznált gázfajták némileg eltérő tulajdonságokkal, így eltérő fűtőrtékkel bírnak.

Egy alacsonyabb fűtőértékű gázfajtából nagyobbb mennyiséget kellhet elhasználni - ez viszont hátrányosan érintette volna azokat a fogyasztókat, akik ilyenben részesülnek, a mostani rendelet ezt küszöböli ki az új elszámolási megoldás beemelésével.

A gázszolgáltatók az új rendelkezés értelmében a minőséggel korrigált köbméter mennyiséget veszik majd figyelembe a számlák elkészítésekor.

A nagycsaládosoknak szóló kedvezmény is módosul, és naptári évenként fogyasztási helyenként a negyedik gyermek után a korábbi 10.250 megajoule helyett már 11.043 megajoule kedvezmény jár.

Az országban a gáz fűtőértéke nem minden területen egyforma, erre vonatkozóan itt talál tájékoztatást az MVM Next honlapján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!