A Journal of Agriculture and Food Chemistry szakfolyóirat hasábjain jelentek meg annak a kutatásnak az eredményei, amelynek keretében a vizsgálatba bevont férfiaknak naponta egy flakon alkoholos (0,33 liter, 5,2 % alkohol-tartalommal) vagy egy flakon alkoholmentes sört (0,33 liter) kellett meginniuk 4 héten keresztül.
Az Egészségkalauz dr. Budai Marianna által jegyzett szakcikke elöljáróban megjegyzi, hogy a változatosabb összetételű, vagyis többféle mikroorganizmust tartalmazó bélflóra általában egészségesebb állapotot jelent, mint a kevesebb típusú baktériumot tartalmazó bélflóra.
Korábbi vizsgálatokból ismert, hogy ha többféle jótékony baktériumfaj népesíti be a beleket, akkor az a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát éppúgy csökkentheti, mint a súlyos lefolyású Covid-19-ét, szemben azzal, mintha csak kevés fajta baktérium élne a belekben.
A portugál vizsgálat a széklet- és a vérminták vizsgálata alapján rámutatott arra, hogy a 4 héten keresztüli sörfogyasztás (napi 0,33 liter sör) kedvezően hat a bélflórára.
A vizsgálatban résztvevő férfiaknál több mint 20 jótékony bélbaktérium számában következett be növekedés.
Mint látható, mindez nem az alkoholon múlt, hiszen az alkoholmentes sört fogyasztóknál is kedvező változások léptek fel a bélflórában.
Tudni kell, hogy a fermentált ételek és italok, így a sör is, általában jót tesznek a bélflórának, és hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvező, a jótékony baktériumok megtelepedését segítő környezet alakuljon ki a bélben. Emellett, a sör polifenolokat is tartalmaz, amik gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.