Vészjósló dolog került a felszínre a Dunából - videó

Duna, Budapest, szárasság, ínség szikla,
Vágólapra másolva!
Még nem kritikus a vízállás, de a napokban 85 centire apadt a Duna vízszintje a fővárosban, így újra láthatóvá vált az Ínség-szikla.
Vágólapra másolva!

A Szabadság híd lábánál, a Gellért-hegy alatt található Ínség-szikla, amely nevét az aszályos időszakokat követő rossz termések miatt kapta - írja a Promotions.hu.

Csak a rendkívül csapadékhiányos időszakokban válik láthatóvá, amikor a vízállás Budapesten 95 centiméter alá csökken.

Az Ínség-szikla vagy Ínség-kő, Ínség-zátony egy (általában vízzel fedett) sziklaszirt a Dunában, a Gellért-hegy lábánál, az 1645,4 folyamkilométernél, és a népnyelv szerint ez „Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa".

Az Ínség-szikla a Dunában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Földtanilag a Gellért-hegy folytatása a Duna medrében. A szirt tengerszint feletti magassága 95,76 méter.

A BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékén készült műszeres vizsgálatok szerint az Ínség-kő anyaga természetes eredetű homokkő.

Néha a nevét többes számban is használják, ami arra utalhat, hogy van egy vízállás-intervallum, amikor már elég alacsonyan van a víz ahhoz, hogy a szikla magasabb részei előbukkanjanak, de ilyenkor még több kisebb szirtnek tűnik, és csak még alacsonyabb víznél válik láthatóvá, hogy egybefüggő darab.

Videó az alacsony vízállás miatt a Dunában felszínre bukkant Ínség-szikláról:

Egy újabb magyarázat szerint a mederszakaszon a mederben sziklatornyok vannak, amelyek külön-külön is láthatóvá válhatnak, bár a kutatók szerint egyesek magától az Ínség-sziklától függetlenek.

A fővárosban mért legalacsonyabb vízállás 2018. október 25-én 33 centiméter volt, ekkor az Ínség-szikla a jelenleginél még jobban kilátszott a vízből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről