A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Románia egyre jobban távolodik az eurótól

Bukarest park koronavírus
Romanians enjoy a day in a park, that has just reopened, in Bucharest's city center on the first day that the lockdown imposed to stop the spread of the new coronavirus is lifted, on May 15, 2020. (Photo by Andrei PUNGOVSCHI / AFP)
Vágólapra másolva!
A románok támogatják a leginkább az euró bevezetését a nemzeti valutát használó uniós tagországok polgárai közül, de a felborult gazdasági egyensúly miatt erre hosszú időn keresztül esélyük sincs.
Vágólapra másolva!

Miközben a román állampolgárok 60 százaléka támogatja az euró bevezetését, azzal is tisztában vannak, hogy jelenleg hazájuk nincs felkészülve erre a lépésre. Van is miért búslakodnia Bukarestnek, hiszen Románia a fő konvergenciakritériumokból – alacsony költségvetési hiány és infláció, hatvan százalék alatti államadósság, és moderált kamatok, valamint a román lej 2 éven át tartó rögzítése a közös uniós pénzhez - egyet sem teljesít, ezzel pedig az eurózónán kívül lévő hét tagállam között egyedül van ilyen helyzetben.

Bármilyen meglepő, hat éve még az összes elvárásnak megfelelt Románia, de 2016-ban hatályba léptek a Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormány jóléti intézkedései: jelentősen növelték a béreket és a nyugdíjakat, valamint csökkentették az adókat.

Park Bukarestben (illusztráció) Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

Ennek következtében már 2019-ben túlzottdeficit-eljárás indult Bukarest ellen. Tudniillik nem volt gazdasági háttere az intézkedéseknek: felborult a makrogazdasági egyensúly. Három éve például keleti szomszédunkban jegyezték a legmagasabb államháztartási hiányt, amely az államadósság nagyon gyors növekedéséhez vezetett. Ráadásul a központi bank függetlensége sem teljesen biztosított, ezért e jogi feltétel sincs kipipálva.

A különböző színezetű román kormányok többször jelöltek ki határidőt az euróövezeti csatlakozáshoz, tavalyig a hivatalos céldátum 2024 volt, aztán az idén januárban Adrian Câciu pénzügyminiszter bejelentette, hogy 2029 a reális időpont, de májusban a kormányszóvivő nyilatkozatából kiderült, hogy immár nincs hivatalosan kitűzött dátum. Közben a román médiumok gyakran tesznek epés megjegyzéseket arról, hogy a szegény szomszédként emlegetett Bulgáriának reális esélye van arra, hogy 2024-ben az eurózóna tagja legyen. Pedig az uniós felmérés szerint ott csak a lakosság 54 százaléka támogatja ezt a lépést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!