A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Óriási feladatot kap a brit jegybank a királynő halálával és az új király trónra lépésével

a világ valutarendszere, angol font
British Pound bank notes and coins are displayed as the pound fell in the wake of Boris Johnson’s resignation from the Cabinet, London on July 9, 2018. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság a nemzeti gyász időszakába lépett a királynő 96 éves korában bekövetkezett halálát követően. Utóda Károly herceg, III. Károly néven léphet a trónra. Kérdés azonban, hogy az új uralkodó vajon a brit bankjegyeken is átveszi-e II. Erzsébet helyét?
Vágólapra másolva!

A Bank of England közlése szerint a II. Erzsébet királynő arcképét ábrázoló bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszköz maradnak.

A királynő arcképével díszített angol font Forrás: Shutterstock

- közölte a brit jegybank.

Amikor a királynő 1952-ben trónra lépett, uralkodó arcmása még nem szerepelt a bankjegyeken. Ez 1960-ban megváltozott meg, amikor II. Erzsébet arcképe megjelent az 1 fontos bankjegyen, amelyet Robert Austin tervező készített. Ennek alapján

az új bankjegyeken várhatóan a királynő fia, III. Károly király képmása fog szerepelni.

Nem lesz könnyű a bankjegycsere

Összesen 80 milliárd angol font értékű bankjegy van forgalomban a királynő arcmásával. Ezek felváltása az új uralkodó, III. Károly portréjával, valószínűleg legalább két évig tart majd.

Azonban nem csak a brit bankjegyeken látható a királynő portréja, őfensége ugyanis feltűnik még a 20 dolláros bankjegyen Kanadában, az új-zélandi érméken, valamint az Egyesült Királyság szuverenitása alá tartozó brit tengerentúli területek – szám szerint 14 – által kibocsátott érmék és bankjegyek jelentős részén is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!