Szerte az országban, közös programmal várják szombaton a kisüzemi sörfőzdék saját vendéglátóhelyei, azaz a főzdekocsmák vagy taproomok az érdeklődőket.
Bejárható sörfőzdék, először kóstolható új sörök és országos kocsmakvíz kíséri az első Főzdekocsmák Éjszakáját.
A taproomok, avagy főzdekocsmák azok a vendéglátóhelyek, amelyeket a kisüzemi sörfőzdék alakítanak ki, általában közvetlenül a főzde mellett, vagy annak udvarában, annak érdekében, hogy a sörfőzdébe érkező vendégeknek az üzemhez illő ipari, ugyanakkor pub-hangulatban tudják bemutatni friss söreiket, és a hozzájuk kínált ételeket.
A kisüzemi sörfőzés népszerűségének növekedésével egyre több ilyen tematikus vendéglátóhely nyílik Magyarországon, amelyek sörcsapjaira általában egyenesen a főzdék tartályaiból érkezik a friss sör.
Vidéken és Budapesten is több sörfőzde vendéglátóhelye készül programokkal a Főzdekocsmák Éjszakájára.
A rendezvény hivatalos sörtípusa a porter lesz, amelyet hagyományosan, legtöbbször a sörfőzdék melletti kocsmákban fogyasztottak. A stílus nagyjából 300 éve alakult ki, Londonban. A sötét színű, visszafogottan keserű, és a pörkölt maláta jellegzetes kávés-csokoládés illatát hordozó sör kiválóan illik számos ételhez. Többfélét is kóstolhatnak belőle szombaton a nyitva tartó főzdekocsmák látogatói.
A Főzdekocsmák Éjszakájának résztvevői az esemény napján országos kocsmakvízben is részt vehetnek. A játékhoz a Festivize, Andriodra és iOS-re is optimalizált applikációján keresztül lehet csatlakozni, és a résztvevő taproomokkal és sörfőzdékkel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. A legtöbb jó választ adó játékosok, vagy csapatok pedig értékes, porter sörcsomagokat nyernek.