A 16 észak-olasz termelői szövetkezetet összefogó és ezzel 4000 almatermesztőt tömörítő, valamint évente 400 ezer tonna almát termesztő
Melinda konzorcium természetes hűtőházakkal segíti a gazdákat.
Trentino régió egyik kisvárosa, Predaiai mellett 34 hűtőteret alakítottak ki hatalmas barlangokban, ahol a termés 12-13 százalékát tudják tárolni, ezzel is csökkentve az energiaköltségeket.
Látványos videón az almabarlang:
A barlangok hűtőkamráiban az almát egymásra rakott műanyag dobozokban tárolják, a targoncákat pedig védősisakos munkások kezelik és mozgatják.
A létesítmény jelenleg 30.000 tonna termés raktározására alkalmas,
de a bővítés után ez a mennyiség felugrik majd 40.000 tonnára.
Az üzem vezetője, Mauro Erlicher a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy
az árammegtakarítás a jelenlegi adatok alapján akár 32 százalék is lehet, ami a káros környezeti hatásokat is jelentősen visszafogja.
Erlicher kifejtette, hogy a hagyományos hűtőházak mesterséges szigetelése helyett a barlangokban a sziklák szolgálnak „szendvicspanelként", így képesek megtartani a hőt.