Megakadhat az elektromos autók globális térnyerése?

lítium, akkumulátor, gyár
This photo taken on March 12, 2021 shows a worker with car batteries at a factory for Xinwangda Electric Vehicle Battery Co. Ltd, which makes lithium batteries for electric cars and other uses, in Nanjing in China's eastern Jiangsu province. (Photo by AFP) / China OUT
Vágólapra másolva!
A mérések kezdete óta először fordult elő, hogy éves alapon drágultak az akkumulátorok a világban. Az áremelkedést elsősorban a lítium hajtotta, és az elemzők most úgy látják, akár véget is érhetett az olcsó akkumulátorok kora.
Vágólapra másolva!

A lítium napjainkban a világ egyik legfontosabb nyersanyaga. A fémet elsősorban akkumulátorokban használják fel, melyek aztán elektromos autókba, okostelefonokba, laptopokba és számos más eszközbe kerülnek.

Idén azonban a lítium ára rekordmagasságba emelkedett, elsősorban az elektromos autók iránti egyre növekvő keresletnek köszönhetően.

Mindez pedig azt idézte elő, hogy az akkumulátorgyártás Bloomberg által összesített költségei a mérések 2010-es kezdete óta először emelkedtek a megelőző évhez képest - írja az Oilprice.com.

Az úgynevezett BloombegNEF a lítium-ion akkumulátorok összetevőit vizsgálja, és ebből von le következtetést a világpiaci gyártási költségekre és az árakra. Az elmúlt évtizedben az akkumulátorok előállítási költségei folyamatosan csökkentek.

Egy évtized után idén drágulni kezdtek az akkumulátorok a világban Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Shiyao

A tavalyi és az idei év között viszont 7 százalékos növekedés volt megfigyelhető, ami eddig példátlan fordulatnak számít. Ráadásul a BloombergNEF előrejelzése szerint az árak jövőre tovább emelkedhetnek.

A lítium mellett áremelkedéseket mértek az akkumulátorok más fontos összetevőinek piacain is.

A nikkel, a kobalt, az alumínium, valamint a mangán piacán szintén emelkedtek a költségek és az árak, ami ugyancsak árfelhajtó erővel bírt az akkumulátorpiacon.

Ráadásul a prognózisok szerint 2024-ig nem is várható, hogy jelentősebb mennyiségű új lítium jelenne meg a piacon. Vagyis a következő években akár tartós áremelkedés is jöhet az akkumulátorok világpiacán. Ez pedig komoly akadályt gördíthet az elektromos autók további globális térnyerése elé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről