Petőfi Sándor életének fontos és szeretett állomása volt az Alföld, és szűkebb értelemben is a mai Bács-Kiskun vármegye területe, így a helyi önkormányzat kiemelten fontosnak tartotta azt, hogy méltóképp emlékezzen meg a haza egyik legnagyobb költőjének 200. születésnapjáról.
Korabeli feljegyzések szerint
Petőfi Sándor előszeretettel fogyasztott egy úgynevezett fűszeres mokkakávét, amely egy különleges eljárással, ánizs és fahéj felhasználásával készített kávélikőr volt.
Ennek a hagyományőrző, de a mai emberek szájíze szerint készült változatát dobta piacra a kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt. A vállalat a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat felkérésére határozta el, hogy a 200 éves jubileumra egy igazi különlegességgel rukkol elő.
A Pilvax névre keresztelt ital 33 százalékos alkoholtartalmával és kávés ízvilágával Petőfiék forradalmi szellemiségét eleveníti meg:
Az ital egy speciális sütemény alapanyagául is szolgál a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda jóvoltából.
A cukrászda örömmel vállalta el ezt a felkérést, amelynek eredménye egy csokoládés és mandulalisztes rétegen nyugvó, bourbon vaníliás és kávés mousse lett, meglepetés ropogós réteggel a tetején.
Mindez sós karamellel, kolumbiai csokoládés glazinggel és roppanós kávés meringue-gel díszítve:
Bár a Petőfi 200 Emlékévre készült sütemény még csak egy hónapja kóstolható, de állítólag már most is igen keresett finomságnak számít.