Egy közismert karácsonyi sláger jegyében minden év végén megtelnek az amerikai autópályák

Koronavírus, vírus, Egyesült Államok, USA, közlekedés, forgalom, kevés autó, autópálya, kis forgalom
A mostly empty highway through downtown Los Angeles, California just before noon on April 7, 2020 as the city enters what health officials expect to be one of the worst weeks in terms of the spread of coronavirus and have reemphasized the important of staying at home. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Vágólapra másolva!
Amikor a brit Chris Rea 1986-ban megírta a Driving Home for Christmas című dalát, nem csak egy karácsonyi klasszikus slágert alkotott meg. Valójában megénekelte azoknak az amerikaiak életét is, akik minden évben hatalmas távolságokat vezetnek karácsonykor, hogy szeretteikkel együtt tölthessék az ünnepeket.
Vágólapra másolva!

A Driving Home for Christmas (szabad fordításban: „Hazavezetni karácsonykor") karácsonyi sláger minden évben a valóságot jelenti amerikaiak millió számára. Az Amerikai Autós Szövetség (AAA) adatai szerint ugyanis

az idei ünnepi időszakban több mint 112 millió amerikai fog legalább 80,5 kilométert utazni a lakóhelyétől, hogy a szeretteinél töltse a karácsonyt.

Ezzel az idei év lehet a harmadik legforgalmasabb ünnepi utazási szezon a mérések kezdete, vagyis 2000 óta.

Az ünnepi időszakban (december 23. - január 2.) utazó amerikai lakosok, járművek szerint (millió fő) Forrás: Statista

Miként a Statista ábráján is látszik, a 112 millió utazó

igen jelentős része (101,8 millió fő) autóba ül majd az utazáshoz december 23. és január 2. között.

Vagyis várhatóan hatalmas forgalom lesz majd az amerikai utakon. Ez a szám egyébként alacsonyabb a koronavírus-járvány előtti utolsó évben (2019-ben) mértnél. Akkor 108 millióan ültek autóba az ünnepi időszakban.

A fentiek mellett 7,2 millióan repülőre ülnek a hazajutáshoz, ami nagyjából megfelel a 2019-ben mért szintnek. Egyéb közlekedési formákat 3,7 millióan vehetnek igénybe, ami szintén nagyon hasonló a 2019-es 3,9 milliós számhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!