Itt a Mol bejelentése, ez az egész országot érinti

szeméttelep hulladék landfill garbage waste
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A MOL bejelentette, hogy a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cégének a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a neve. A cég azért jött létre, mert a Mol elnyerte a 35 évre szóló, évi 4-5 millió tonna hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót - áll a vállalat közleményében. Az előzményekről az Origo ebben a cikkében írt.
Vágólapra másolva!

A koncesszió nyári bejelentése óta, a MOL a következő lépéseket tette a hazai hulladékgazdálkodás fejlesztése érdekében:

  • meghirdette az Intézményi Alvállalkozói Pályázatot, amelyben azokat a partnereket keresi, akikkel együtt tud dolgozni a koncesszió megvalósításán - több száz pályázat érkezett,
  • lefolytatta a 2024. január 1-vel induló országos kötelező visszaváltási rendszerhez szükséges visszaváltó automaták beszerzési eljárását,
  • a visszaváltási rendszerben kulcsszereplő italpalackozók és kiskereskedelmi egységek érdekképviseleti szövetségéivel együttműködésben készül a rendszer bevezetésére és a 2023-ban induló visszaváltó automata telepítésekre,
  • megkezdte a tárgyalásokat a hulladékkezelő gazdasági létesítmények üzemeltetőivel és tulajdonosaival a szükséges kapacitások lekötéséről.

Legújabb lépésként pedig a Mol bejelenti, hogy

Mohu lesz a neve annak a cégnek, amely összefogja és irányítja a MOL hulladékkoncesszióval kapcsolatos feladatait.

A Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. székhelye Budapesten a Galvani utcában található majd, és a tervek szerint a jövőben több száz alkalmazottja lesz. A Mohu élén Pethő Zsolt vezérigazgató áll, aki 1998 óta a MOL-csoportnál dolgozik. A szakember korábban a Mol Petrolkémia jogelőd, TVK Nyrt. vezérigazgatója volt, később pedig a Mol-on belül Kereskedelem és Optimalizálás divízió igazgatói pozícióját töltötte be.

A kép illusztráció Forrás: Pasi Mäenpää / Pixabay

A Mohu rövid bemutatkozó videója itt tekinthető meg.

- mondta Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese.

Előzmények

A Magyar Állam nyáron bejelentette, hogy a MOL Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Ennek értelmében 2023. július 1-jétől kezdve, 35 évig a MOL lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtéséért és kezeléséért. A lépés illeszkedik a MOL stratégiájába, amelyben azt tűzte ki célul, hogy a régió körforgásos gazdaságának vezető szereplője lesz.

A cég többek között azt vállalta, hogy

a következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100.000 tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt.

Vállalta továbbá, hogy 2040-ig a hazai települési hulladék jelenlegi, 32 százalékos újrahasznosítási aránya eléri a 65 százalékot, a hulladéklerakókba kerülő hulladék arányát pedig 10 százalékra csökkenti a jelenlegi 50 százalékról.

Újrahasznosítás (Illusztráció) Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/hol-vannak-aluminium-doboz-gyujto-leado-automatak/

A MOL jelenleg is évi 100-120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, az újonnan létrehozott Mohu azonban évente már mintegy 5 millió tonna lakossági és intézményi, vállalati, vegyes és elkülönített hulladék begyűjtésének és kezelésének megszervezésért fog felelni. Emellett az első 10 évben a társaság minimum 185 milliárd forint értékű beruházást hajt végre, valamint egy minimum évi 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt épít a koncessziós szerződés első 5 éves ciklusában, áll a társaság közleményében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről