A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Megszerezték Észak-Korea 2023-as naptárát, nem hiszi el, milyen képek vannak benne

Észak-korea, korea, naptár
Vágólapra másolva!
Az Észak-Korea ügyeivel foglalkozó szöuli Daily NK megszerezte Észak-Korea hivatalos 2023-as naptárát, mely Kim Dzsongun eredményeit dicsőíti - írja az online lap.
Vágólapra másolva!

Egy névtelen, megbízhatónak tartott forrás a napokban eljuttatta a Daily NK szerkesztőségébe Észak-Korea 2023-as hivatalos naptárát, amelynek

címlapján a phenjani Potong folyó partján felépült modern lakópark látható.

A főváros Kyongru-dong negyedében található épületek Kim Dzsongun fejlesztési projektjének részét képezik. Az államalapító Kim Ir Szen magánrezidenciájának helyén felépült lakópark tavaly április 13-án készült el, és sokan az elegáns szöuli ENSZ-negyed hű mását vélték felfedezni benne.

Az, hogy Észak-Korea a 2023-as naptárában kiemelte a lakóparkot, arra utalhat, hogy Kim Dzsongun egyik legfontosabb eredményeként tekintenek rá.

Általánosságban elmondható, hogy Észak-Koreában minden, ami közösségi jellegű, a rezsim népszerűsítését vagy a belső kohézió erősítését szolgálja, és ez alól a naptárak sem kivételek. A komplexumról készült fényképek valódi célja az lehet, hogy megmutassák: Észak-Korea az országhatárok lezárása és a nemzetközi szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére továbbra is él és virul. Kérdés, üzenhetnek-e ezzel a külföldnek, vagy csak az elzárkózó ország határain belül, az ottani társadalom tagjainak?

December 12-én az állami Rodong Sinmun lap 2022-t példaértékű évnek nevezte, amelyben az építkezések és fejlesztések a soha nem tapasztalt nehézségek és megpróbáltatások ellenére is rekordokat döntöttek. Kiemelte továbbá, hogy az észak-koreaiak ismét egy történelmi pillanat részesei lehetnek, hiszen elkészült az 50 000 sorházas phenjani projekt a Potong folyó partján, ahogy végső szakaszába lépett a 10 000 lakóházas építési projekt is a Hvaszong kerületben.

A naptár februári oldalának hátteréül Észak-Korea Szonghva utcáját választották,

az itt folyó munkálatok április 11-én fejeződtek be. Ez szintén egy történelmi időpont, hiszen 10 évvel ezelőtt pont ezen a napon nevezték ki Kim Dzsongunt a Koreai Munkapárt első titkárává, ezzel pedig hivatalosan is átvette a vezetést az országban.

Az utca kiemelése minden valószínűség szerint azt a célt szolgálta, hogy Kim Dzsongunt jóindulatú vezetőként mutassák be.

A naptár egy 80 emeletes épület fényképét is tartalmazza, amely a Szonghva utca egyik nevezetessége. Az épületben állítólag mintegy 900 család él.

Tekintettel arra, hogy jelenleg egy ötéves terv keretében összesen 50 000 lakás épül Phenjanban - évente 10 000 darab -, Észak-Korea valószínűleg a jövőbeni naptárakban is szerepeltetni fogja ezen épületek fényképeit.

Észak-Korea 2023-as naptárának részlete Forrás: dailynk.com

Jól látható tehát, hogy

a naptár Észak-Korea múltját és jelenét szimbolizáló főbb nevezetességek keverékét tartalmazza.

A naptárat a külvilág számára készült kiadványokra specializálódott észak-koreai Idegen Nyelvek Kiadója készítette, ami arra utal, hogy a rezsim a külföldi közönség számára is népszerűsíteni kívánja néhány nevezetes épületét. A naptár koreai és kínai nyelven érhető el, belföldön viszont csak koreaiul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!