A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ezeket a weboldalakat keresik fel a legtöbben a világon

internet information technology laptop computer multimedia network share sharing connection exchange background concept portal website image digital song music email mail movie film contact travel application software globe global world worldwide virtual
18851932 - internet laptop for multimedia sharing and working
Vágólapra másolva!
A becslések szerint 2023 elején már több mint kétmilliárd weboldal létezett a világon, azonban ezek közül mindössze néhány uralja az internetes forgalom jelentős részét. Most egy friss kutatás összesítette a világ 50 leglátogatottabb weboldalát.
Vágólapra másolva!

A világszerte működő weboldalak egy része vagy teljesen inaktív, vagy alig bonyolít valamilyen forgalmat. A másik végponton pedig egy maroknyi olyan oldal található, amely a globális forgalom oroszlánrészét tudhatja magáénak.

A SimilarWeb adatai alapján a Visual Capitalist összegyűjtötte, melyek napjainkban a leglátogatottabb weboldalak.

A listát, nem meglepő módon, a Google vezeti, napi több mint 3,5 milliárd kereséssel. Ezzel a Google stabilan az internetes információszerzés legfontosabb forrása.

A Google anyacégének (Alphabet) dominanciája azonban itt nem áll meg, mivel a vállalat tulajdonában van a YouTube is. Ennek a két weboldalnak a súlyát jól mutatja, hogy

ketten nagyobb forgalmat bonyolítanak, mint az utánuk következő 48 weboldal együttvéve.

A Google havi forgalma 85,1 milliárdos, míg a YouTube-é 33 milliárdos. Ezzel szemben a harmadik helyen álló Facebook forgalma „csupán" 17,8 milliárd, míg a negyedik Twitteré 6,8 milliárd.

A Google magasan vezeti a leglátogatottabb weboldalak globális toplistáját Forrás: Shutterstock/Castleski

Az első 10-be az alábbi oldalak fértek még be (sorrendben), a havi forgalom alapján: Instagram (6,1 milliárd), baidu.com (5 milliárd), Wikipedia (4,8 milliárd), yandex.ru (3,4 milliárd), yahoo.com (3,3 milliárd), Whatsapp (2,9 milliárd).

A toplistát a közösségi média platformok és a keresőmotorok uralják.

A top 10-ben csak a YouTube, a Wikipedia, valamint a Yahoo nem ebbe a két kategóriába tartozik. Emellett az élbolyban az amerikai dominancia is egyértelmű. A top 10-es listán mindössze két, nem amerikai székhelyű weboldal található, a kínai baidu.com és az oroszországi yandex.ru – mindkettő keresőmotor.

Az 50-es lista egészére is érvényes az amerikai dominancia.

A listán szereplő weboldalak közül 30 amerikai székhelyű, és ezeket elsősorban hatalmas technológiai vállalatok üzemeltetik.

Mindeközben az Amazon csak a 12. helyre fért fel, 2,6 milliárdos havi forgalommal. A 17. helyen álló Netflix 2 milliárdos forgalma viszont már csak alig előzi meg a TikTokot. Utóbbi a 18. helyen áll, és az elmúlt években az egyik legnagyobb növekedést produkálta.

A legutóbbi kutatás óta olyan jelentős szereplők estek ki a top 50-ből, mint a Walmart és a PayPal, miközben a Samsung felkerült a listára.

Amerikai székhelyű weboldalak a meghatározók az összeállításban Forrás: Origo

Az internetes forgalom vizsgálatakor nehezen megkerülhetők a legnépszerűbb, felnőtt tartalmakat szolgáltató weboldalak. Ezek közül a legnagyobb forgalmat bonyolító szereplők stabilan állnak a top 20-ban, és megelőzik például a Netflix havi forgalmát.

Érdekesség viszont, hogy a legnépszerűbb felnőtt weboldalak közül egyik sem amerikai székhelyű.

Valójában a top 50-ben mindössze egyetlen olyan, ezen a területen működő weboldal található, melynek a székhelye az Egyesült Államokban van.

Ez az oldal ráadásul szinte teljesen ismeretlen a nagyközönség számára. A 49. helyre került a havi 688 milliós forgalmat bonyolító realsrv.com. A weboldal a hirdetési tevékenységeket támogatja azzal, hogy a felhasználókat az általuk megtekintett tartalomról egy másik oldalra (általában prémium felnőtt tartalmakra) irányítja át. Ez a felnőtt weboldalak egyik legfontosabb bevételszerzési módja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!