A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Rengeteg pénzt érhetnek az egykor balszerencsét hozó kétdollárosok

dollár, bankjegy, papírpénz, lóvé, pénzhalom, pénz
Cash hundred dollar bills, dollar background image. Scattered dollars. A big pile of dollars. Background of North American dollar bills. Black and white style.
Vágólapra másolva!
A Foxbusiness számolt be róla, hogy ma már több ezer dollárt is érhetnek az egykor még balszerencsét hozónak tekintett két dollárosok. Egyes 1890-ből származó bankjegyek értéke akár több mint 4500 dollár (1,6 millió forint) is lehet.
Vágólapra másolva!

A 2 dolláros bankjegy 1862-ben debütált az USA-ban. Először Alexander Hamiltonról, a pénzügyminisztérium első titkáráról készült portré volt látható rajta, amelyet 1869-től

Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnökének arcképe váltott fel:

A kétdolláros bankjegyek idővel azonban igen rossz hírnévre tettek szert, sőt egyesek kifejezetten balszerencsét hozó fizetőeszköznek tekintették azokat. Ugyanis a bankókat az 1920-as években gyakran használták vesztegetésre, szerencsejátékra és prostitúcióra, ráadásul a "deuce" ,azaz „kettes" angolul az ördög nevét is jelenti.

Ezért az igazán babonásak még le is tépték a címletek egyik sarkát, abban a hitben, hogy ezzel semmissé válik a balszerencsét hozó pénz átka.

Emiatt azonban az idők során sok bankjegyet megcsonkított valutaként kényszerültek kivonni a forgalomból.

Fordult a kocka

Egy most megjelent információ hatására viszont valószínűleg sok amerikai érezheti magát sokkal inkább a szerencse fiának, mintsem balszerencsésnek, ugyanis

kiderült, hogy egyes ritka 2 dolláros bankjegyek értéke akár több száz vagy akár több ezer dollár is lehet.

Az US Currency Auctions becsült árlistája szerint a korábban a készpénzforgalomban részt vett kétdolláros bankjegyek változó átlagértéke 2 és 2500 dollár (720-900 ezer forint) között van. Míg a forgalomba nem hozott bankóké 2 és 4500 dollár (720-1,7 millió forint) között mozog.

A régebbi, 2 dolláros bankjegyek általában magasabb értéket képviselnek, de például a bankjegy típusa és a pecsét színe is befolyásolja az egyes bankjegyek értékét az amerikai valutaárverések szerint.

Két forgalomban nem lévő 2 dolláros bankjegy van, amelyek értéke meghaladhatja a 4500 dollárt, és mindkettő 1890-ből származik. Az egyik barna, a másik pedig piros pecséttel. Ezek a címletváltozatok még évtizedekkel a Federal Reserve System (FED), azaz az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszerének 1913-as alapítása előtt debütáltak.

A Fed Kormányzótanácsának washingtoni székházában készült kép:

Egyébiránt 2021-ben a Federal Reserve System Kormányzótanácsa arról számolt be, hogy abban az esztendőben körülbelül 2,8 milliárd dollár (1.006 milliárd forint) értékű 2 dolláros bankjegy keringett a készpénzforgalomban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!