A magyar lakosság élelmirost-bevitele jóval elmarad a szakmai ajánlásoktól, melyek szerint a felnőtteknek naponta minimum 25–30 gramm rostot kellene elfogyasztaniuk. A helytelen táplálkozási szokások már gyerekkorban megjelennek, a Nestlé Hungária országos, reprezentatív kutatása szerint ugyanis a kisiskolások közel harmadának a rostbevitele az ajánlás 70 százalékát sem éri el. A felmérésben résztvevő gyerekek mindössze 43 százaléka fogyaszt teljes értékű gabonát, a gyümölcs- és zöldségbevitelük pedig alig több, mint a napi 400 grammos ajánlás fele.
A Nestlé Hungária országos kutatása
A 2014-ben végzett, 4-10 éves budapesti és kecskeméti gyerekekre reprezentatív táplálékbeviteli felmérést 2021-ben kiterjesztve ismételte meg a Nestlé Hungária: ezúttal egy országos lefedettségű reprezentatív mintán. A kutatást az InsightLab Piackutató Kft., a naplók elemzését pedig a NutriComp Bt. végezte.„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű rostbevitel minden életkorban nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából, hiszen szerepet játszik a bélflóra épségének, egyensúlyának megőrzésében. Valamint javítja az emésztést, fokozza a telítettségérzést, lassítja a szénhidrátok felszívódását (ezáltal segítve az egyenletes vércukorszint kialakítását), és hozzájárulhat az egészséges testtömeg fenntartásához, eléréséhez – sorolja a rostok pozitív hatásait a Nestlé Hungária dietetikusa, Sárga Diána.
A szakember hozzáteszi:
A jótékony hatások mellett az elegendő mennyiségű rost csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a székrekedés, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vastagbélrák."
„A helyes rostbevitel egyáltalán nem ördöngösség, hiszen már az is rengeteget számít a napi célmennyiség elérése szempontjából, ha a reggelinket rostdúsan készítjük el" – magyarázza a dietetikus.
Az első lépés tehát egy jó reggeli, ugyanakkor – a változatosság elvét tartva szem előtt – nem árt a nap többi étkezését is egy kis tudatosággal megtervezni.
Érdemes megtekinteni a különböző termékek csomagolásán található tápértékadatokat, és a rosttartalmat is figyelembe venni a napi menü összeállításakor. „Több-kevesebb élelmi rostot szinte minden növényi alapanyag tartalmaz, így a változatosság és a rendszeresség a legjobb stratégia a rostdús táplálkozás felé vezető úton – javasolja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Így folytatta:
A zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a teljes értékű gabonafélék, valamint a diófélék és olajos magvak kombinálásával könnyen hozzájuthatunk a felnőttek számára ajánlott napi legalább 25–30 gramm rosthoz. Mivel sokféle rostforrás áll rendelkezésre, ez egyáltalán nem lehetetlen feladat."
A táplálkozástudomány régóta kutatja az élelmi rostok szerepét az emésztés egészségében. Ma már bizonyított, hogy a vízoldékony rostok fogyasztása természetes és tartós táplálkozási megoldást nyújt emésztőrendszeri panaszok esetén is. A 100 százalékban növényi eredetű rostkészítmény, az OptiFibre (speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer) az egyedüli összetevőjét képező vízoldékony, részben hidrolizált guargumirostnak köszönhetően természetes megoldást nyújt bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés, IBS) diétás ellátásában és a bélflóra egyensúlyának helyreállításában.