Megdöbbentő dolgokra képes a világ legnagyobb tengeralattjárója - videó

belgorod, tengeralattjáró,
August, 2021 - White Sea. Nuclear submarine "Belgorod". The longest submarine in the world. Russia, Arkhangelsk region
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy a mérete alapján nincs ellenfele a Belgorodnak, ami több feladat ellátására is képes: felderítés, kutatás, mentés és nukleáris csapásmérés.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb atom-tengeralattjáróját, a Belgorodot több mint két évtizeden át tartó építkezés után állították hadrendbe az orosz flottánál, és több funkciója is van.

A Belgorod Forrás: Shutterstock/Yakovlev Sergey

A tengeri szörnyet 2019 áprilisában bocsátották vízre, majd tavaly júliusban szolgálatba állították az Északi Flottánál.

A 184 méter hosszú, 15 méter széles, két atomreaktorral meghajtott jármű 32 csomós sebességgel képes haladni. Az aljához csatoltak egy 30 méter hosszú Paltusz minitengeralattjárót, ami több mint 1200 méter mélyre tud leereszkedni, míg a tengeralattjárók általában 200-300 méterre képesek lemerülni.

A világ legnagyobb tengeralattjárója hat darab Poszeidónnal szerelhető fel. Ez egy atomtengeralattjáróról indítható nukleáris torpedó-drón hibrid, ami

egy víz alatti robbantással radioaktív szökőárt hoz létre, így képes flottákat, kikötőket vagy part menti városokat eltörölni.

Ez persze attól is függ, hogy milyen robbanófejjel rendelkezik, ezek a becslések 2 és 100 megatonna között mozognak.

az orosz K329 Belgorod tengeralattjáró Forrás: Twitter

Egyébiránt a Global Firepower jelentése szerint Kína és Oroszország 70-70, míg az Egyesült Államok 68 tengeralattjáróval rendelkezik.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről