Átadták a Napsugár Bábszínház új otthonát a békéscsabai Beliczey-kúriában

A Napsugár Bábszínház új otthona, a felújított Ursziny–Beliczey-kúria 2023. május 26-án este, a nyitóünnepség után
A Napsugár Bábszínház új otthona, a felújított Ursziny–Beliczey-kúria 2023. május 26-án este, a nyitóünnepség után
Vágólapra másolva!
A Modern Városok Program keretében megvalósuló, Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztésének egyik állomásaként, a Munkácsy Mihály Múzeum, majd a tavalyi évben átadott Steiner–Omaszta-kúria (Munkácsy Emlékház) mellett újult meg a klasszicista stílusú Ursziny–Beliczey-kúria is, amely hosszú évtizedek enyészete után, a felújítást és egy modern épületrésszel való kibővítést követően a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthona lett 2023. május 26-tól.
Vágólapra másolva!

Az eseményről kiadott közlemény szerint az épület átadóünnepsége látványos felvezető programmal indult az épület kertjében a 10. Színházi Olimpia és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ jóvoltából.

A 18 órától kezdődő ünnepi műsorra már a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színháztermében került sor, mely a Napsugár Bábszínház teremtéstörténetet bemutató gyönyörű bábjátéka indított.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, milyen fontos nap ez a mai, amikor "egy új bábszínházat adhatunk át, hiszen a bábművészet, mint összművészeti ág, fontos szerepet tölt be az előadóművészetek sorában."

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi köszöntőjében a békéscsabai bábjátszás nagy múltra visszatekintő hagyományairól beszélt. Kiemelte, mennyire fontos ez a beruházás a város életében, hiszen a családok, a gyermekek élményszerzését segíti.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő ünnepi beszédében személyes élményeit említette, hiszen Lenkefi Konráddal, a korábbi Napsugár Bábegyüttes vezetőjével dolgoztak együtt. Megemlítette azt az érdekes párhuzamot, hogy Lenkefi Konrád 26 évesen vette át a bábegyüttest és fia, Lenkefi Zoltán szintén ennyi idős volt, amikor a társulat vezetését elvállalta.

Ünnepélyes szalagátvágás, Lenkefi Zoltán, az intézmény igazgatója, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár Forrás: Napsugár Bábszínház / Magyar Kastélyprogram Kft.

Végezetül Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója kiemelte: A példaértékű munkával létrejött infrastruktúrának köszönhetően az immár felnőtt korba lépő hivatásos társulat egy három játszóhellyel rendelkező, műhelyekkel és közösségi terekkel kialakított 21. századi művészeti komplexum lett.

Az épület hivatalos átadását, a szalagátvágást követően a megjelent magyarországi bábszínházak vezetői, képviselői a bábszínházak összefogását jelképező napkorongot állítottak össze hajólapátokból, mely programelem az Egy hajóban evezünk címet kapta.

Az este a kúria épületében állófogadással folytatódott, ahol Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram NKft. ügyvezető igazgatója beszélt a kúria felújításáról és a többcélú terekben a kúriatörténeti kiállításról.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. igazgatója adta át jelképesen a kúria kulcsát Lenkefi Zoltánnak, a Bábszínház igazgatójának Forrás: Napsugár Bábszínház / Magyar Kastélyprogram Kft.

Majd elhangzott Beliczey György levele, amelyet erre az alkalomra írt a társulatnak és amelyben örömét fejezte ki, hogy családja hagyatékának egy darabja méltó kezekbe került az épület felújítását követően.

Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város kultúráért felelős alpolgármestere pohárköszöntőjében Madáchot idézte: „Mondottam ember küzdj és bízva bízzál!" utalva arra, hogy küzdelmes időszakon vannak túl, azonban a kitartásuknak meglett a gyümölcse.

Az Ursziny–Beliczey-kúria felújítása és bővítése

Az 1840-es években az Ursziny család által építtetett, később a Beliczey Rezső által megvásárolt klasszicista stílusú műemlék épület felújítása és az ahhoz történő hozzáépítés során egy olyan kulturális egység jött létre, amelyben helyet kaptak a Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadótermei, próbatermei, saját és egyéb bábszínházak díszletei, bábjai, illetve állandó és időszakos kiállítóterek. A közösségi kulturális térré vált kúria parkja is látogatható közkertté vált, kerítése lebontásra került.

A Napsugár Bábszínház új otthona, a felújított Ursziny–Beliczey-kúria 2023. május 26-án este, a nyitóünnepség után Forrás: Napsugár Bábszínház / Magyar Kastélyprogram Kft.

Az épület földszintjén kapott helyet egy infografikákon alapuló, Virág Zsolt és Füry Anna művészettörténészek (Magyar Kastélyprogram Nkft.) által készített történeti és művészettörténeti kiállítás, amely szemléletes módon veszi sorra 14 tablón keresztül a város és a kúria életében jelentős, más kiállításokon még be nem mutatott főbb állomásokat. Így bemutatásra kerül a 18. század elején a gyulai uradalom részét képező Békéscsaba, a kúria tulajdonosai, az Ursziny és a Beliczey családok, a magyar és a békéscsabai klasszicista építészet, a 19. század közepén kiépülő csabai kúrianegyed és kiemelkedő épületei. A kúria ezen infografikai tárlatával szervesen bekapcsolódik a Munkácsy-negyed új, korszerű történelmi ismeretátadásra törekvő örökségturisztikai vonzerői sorába, illeszkedve és kiegészítve a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Emlékház (Steiner–Omaszta-kúria) új élményalapú kiállításait. A kúriában a Beliczey család ma élő tagjainak felajánlásaként a családhoz kapcsolódó műtárgyak, relikviák is helyet kaptak.

A klasszicista stílusú Ursziny–Beliczey-kúriát a szepsi Urszinyi család építtette az 1840-es évek végén. Ursziny Andortól az épületet bajczai Beliczey Rezső országgyűlési képviselő vásárolta meg, aki a hagyomány szerint átalakításokat végeztetett rajta, egy szecessziós jellegű teremajtó ma is megvan a kúriában. Beliczey Miklós, az épület utolsó birtokosának visszaemlékezése szerint a szalon padlóját csillagmintás, intarziás parketta borította. A szalonok Lajos Fülöp-stílusú bútorokkal voltak berendezve, a képkeretekben, vitrinekben számos 1848–49-es honvéd ereklye volt elhelyezve. A második világháborút követően minden eltűnt az épületből, amelyet a szovjetek olajraktárnak és töltőállomásként is használták, jelentősen megrongálódott az épület, a park is elpusztult. Népi kollégium, később pedig a Gabonaipari Vállalat kapott helyet benne. A rendszerváltás után az épület egy részvénytársaság, majd 2019-ben Békéscsaba Megyei Jogú Város tulajdonába került. 2021 és 2023 között pedig megvalósult az épület komplex műemléki helyreállítása és kibővítése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről