A kormány 5 ezer vállalkozást szabadít ki a fix áras áramszerződéséből

Vágólapra másolva!
A gazdaság védelme és az ipar fejlesztése érdekében a kormány 5 ezer vállalkozást szabadít ki az extrém magas áron kötött fix áras áramszerződéséből – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint az elhúzódó háború és a hibás szankciók egész Európában energiaválsághoz vezettek: a gázár 300 euró/megawattóra feletti, míg a villamos energia 650 euró/megawattóra feletti áron tetőzött.
Vágólapra másolva!

Az energiaár-robbanás hazánkban egybeesett a gáz- és villamosenergia szerződéskötési időszakával, így a gazdasági szereplők jelentős része a félelemtől vezérelve rendkívül magas áron kötött szerződést, amelynek következtében ma a hazai vállalatok a tőzsdei árhoz képest és az uniós átlaghoz képest is többszörös áron jutnak hozzá az energiához – írták.

Különösen aggasztónak nevezték a helyzetet a villamosenergia esetében, ahol a hazai szereplők az uniós átlag 2,3-szeresét fizetik ki, amely rendkívül jelentős versenyképességi hátrányt okoz.

Jelezték, hogy annak érdekében, hogy hazánk elkerülje a recessziót, a kormány nettó 200 euró/megawattóra áron maximalizálja a fizetendő villamosenergiadíjat azon ágazatok esetében, amelyek érdemi hatással vannak az infláció alakulására, így a feldolgozóiparral, a szálláshelyszolgáltatással, valamint a raktározás, szállítással foglalkozó vállalatok számára.

Ezen összeghatár felett július 1. és december 31. között, azaz 6 hónapos időtávra az állam támogatja az áramköltséget.

– írták.

A lépés összességében mintegy 40 milliárd forintos segítséget jelent a több mint 5 ezer cég számára, azaz vállalkozásonként közel 8 millió forint támogatást biztosít a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről