A NielsenIQ adatai szerint a csokoládé világpiaci ára az elmúlt évben 14 százalékkal emelkedett, és a szakértők arra számítanak, hogy a következő hónapokban további áremelkedés jöhet.
A háttérben a globális kakaóhiány áll, ugyanis a kakaópiacon egyre látványosabb az áremelkedés a szűkös kínálat miatt.
Az idei szezon már a második egymást követő időszakban produkál hiányt, aminek következtében a kínálat várhatóan szokatlanul alacsony szintre csökken – mondta a CNBC-nek Sergey Chetvertakov, az S&P Global Commodity Insights vezető elemzője.
Nemrég a kakaó világpiaci ára tonnánként 3160 dollárra emelkedett, ami 2016 májusa óta a legmagasabb szintnek számított.
Chetvertakov hozzátette, az El Niño időjárási jelenség hatására a szokásosnál kevesebb csapadék érkezhet Nyugat-Afrikába, ahol a világ kakaókínálatának jelentős részét termesztik. Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének több mint 60 százalékát.
A szakértő úgy látja, hogy a tartós hiány hatására a kakaó tonnánkénti ára akár a 3600 dollárt is elérheti. A csokoládégyártók pedig várhatóan a fogyasztókra hárítják majd az emelkedő termelési költségeket,
így az előrejelzések alapján számítani lehet arra, hogy tovább emelkedik a csokoládé ára a boltokban is
– mondta Chetvertakov.
A drágulás Európát különösen érzékenyen érintheti, mivel a kontinensen a kakaófogyasztás jelenleg rekord közeli magasságon áll.
A régió a világ legnagyobb kakaóimportőre.
A kakaó drágulása a magas kakaótartalmú étcsokoládékat érintheti a leginkább.
Nem a kakaó jelenti azonban az egyetlen problémát a csokoládérajongók számára. Az édesség másik fontos összetevője, a cukor is megdrágult az elmúlt időszakban. Az élelmiszeripari szempontból fontos nyersanyag piaci ára áprilisban már 11 éves csúcsot döntött.
Ebben az esetben is a hiány jelenti a problémát. Az aszályos körülmények ugyanis több területen (Indiában, Thaiföldön, Kínában és az Európai Unióban) is aggodalmakat okoznak az ellátási láncban, megemelve a cukor határidő árfolyamát.