A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mutatjuk az összeget: ennyi lesz a belépődíj a jövő évtől Angliába

London, 2022. július 19. Fagylaltért állnak sorban emberek a londoni Westminster hídon 2022. július 19-én. Ezen a napon a Heathrow repülőtéren 40,2 Celsius-fokot mértek,és ezzel megdőlt a brit melegrekord. MTI/EPA/Neil Hall
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságba utazó mindazon külföldieknek, aki vízum kiváltására nem kötelezettek, 2024-től ETA-t, vagyis magyarra fordítva a betűszót, elektronikus utazási engedélyt kell kiváltaniuk. A döntés nem új, ám a londoni kormány most közzétette azt is, mennyit kér a látogatóktól.
Vágólapra másolva!

A közzétett tájékoztató szerint az alábbi esetekben kell kiváltani az ETA-t. Ha az utazó:

  • legfeljebb 6 hónapos időtartamra utazik az Egyesült Királyságba turizmus, rokon- és barátlátogatások, illetve üzleti ügyek vagy tanulmányok folytatása céljából;
  • legfeljebb 3 hónapra utazik oda munkavállalás céljából, amennyiben arra a Creative Worker vízummegállapodás keretében szerzett engedélyt;
  • tranzitál az Egyesült Királyságban, beleértve azokat az eseteket is, amikor nem megy át az Egyesült Királyság határellenőrzésén. [Megjegyzés: ez tehát azt jelenti, hogy azoknak is ETA-ra van szükségük, akik péládul egy londoni repülőtéri tranzitálást végeznek el egy foglaláson, vagyis egyik gépről leszállva egy másikon folytatják az útjukat, de közben formailag nem lépnek be az Egyesült Királyság területére.]

Fontos, hogy az ETA-t személyenként kell majd kiváltani, azaz a gyerekeknek is ugyanúgy igényelni kell.

Fagylaltért állnak sorban emberek a londoni Westminster hídon 2022. július 19-én Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

Több lépcsőben való bevezetés

A tájékoztatás szerint az ETA kiváltási kötelezettség több lépcsőben lép életbe az érintett országok állampolgáraira nézve.

2023. november 15-től a katari állapolgároknak már szükségük lesz ETA-ra az Egyesült Királyságba való utazáshoz, az engedélyeket október 25-től tudják majd igényelni.

2024. február 22-től ETA kiváltásra lesznek kötelezettek a következő országok állampolgárai:

  • Bahrein
  • Jordánia
  • Kuvait
  • Omán
  • Szaud-Arábia
  • Egyesült Arab Emírségek

A tájékozatás szerint később további országokat vonnak be az ETA hatálya alá, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az EU-s országokra - így Magyarországra is - a jövő év későbbi szakaszától kezdődően terjesztik majd ki a kötelezettséget. A pontos dátum még nem ismert.

Nem lesz szükségük ETA-ra azoknak, akik:

  • brit vagy ír útlevéllel rendelkeznek;
  • letelepedési engedélyük van, vagy munkavégzés illetve tanulás céljából kaptak engedélyt hosszabb idejű Egyesült Királyságbeli tartózkodásra;
  • vízumra van szükségük a belépésre;
  • Írországban legálian tartózkodnak állandó jelleggel, és nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy belépjenek az Egyesült Királyságba akkor, ha a következő négy terület vagy ország egyikből érketnek: Írország, Guernsey, Jersey, Man-sziget.

Igénylés és kiváltás

Az ETA-t az erre szolgáló applikációban vagy online a gov.uk kormányzati portálon kell majd igényelni. Igénylést mások számára is lehet leadni, viszont fontos, hogy az igényléseket személyekre külön-külön kell megtenni, és még a csecsemőkorú gyerekek számára is ki kell váltani az engedélyt.

A brit kormányzat mostani ígérete szerint 3 munkanapon elbírálják az igényléseket, ám további ellenőrzések szükségessége esetén ez az ügyintézési időtartam megnövekedhet.

A jóváhagyott igénylésekről e-mailen küldenek majd visszaigazolást, és az igénylésnél megadott útlevéladatokkal, elektronikusan kapcsolják össze az engedélyt. Fontos tehát, hogy az utazáshoz majd ugyanazt az útlevelet kell használni, mint amit az ETA igénylésénél az utazó megadott.

Az ETA ára

A brit korrmány közzétette az ETA személyenkénti költségét.

Ezt 10 angol fontban adták meg, azaz kb. 4400 forintot jelent, a mindenkori árfolyammozgástól függően.

Arról nincs információ, hogy az ETA költségét később differenciálják-e valamilyen módon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!