Most már körbe lehet kerékpározni a Balatont

kerékpár, bicikli, balaton, körtúra, bringa, program, hétvége, kikapcsolódás
A Balatont egy hétvége alatt kényelmesen körbe lehet tekerni
Vágólapra másolva!
Több mint félezer kölcsönözhető kerékpárral, telt házas kerékpáros túravezetői tanfolyamokkal, hetven tematikus túraútvonallal és négyezer partnerszolgáltatóval várja az idei évben a BalatonBike365 projekt a kerékpározni vágyókat a magyar tengernél. Az európai uniós támogatásból létrehozott nonprofit adatbázisra épülő applikációt több mint 20 ezren töltötték már le.
Vágólapra másolva!

Harminc év alatt, 2023-ra érte körbe a Balatont az a 203 kilométeres kerékpárút, aminek az egyharmada természetes környezetben fut, a többi pedig településeken belül halad.

Egy komplex projekt segíti ezt a szabadidős tevékenységet, amelynek a tókerülő kerékpáros útvonal környéki attrakciókat és szolgáltatásokat naprakészen bemutató BB365 mobiltelefonos applikáció volt az első lépése. A projekt ma már kitáblázott útvonalakat, kerékpár- és sportszerkölcsönzőket, valamint szervizhálózatot és kerékpármentő szolgáltatást is magában foglal.

A balatonbike365.hu címen elérhető weboldal és a BB365 mobiltelefonos applikáció a rendszer információs része, amihez a Balatonbike365 Nonprofit Kft. és egy helyi szolgáltató, a BalatonBikeTours „egyesített", 530, túlnyomóan elektromos rásegítésű kerékpárból álló eszközparkja is csatlakozik.

– sorolta az első év eredményeit Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) elnöke, a nonprofit társaság alapítója a Világgazdaságnak. Hozzáteszi: az e-bike iránti érdeklődés ma már olyan intenzív, hogy többségében elektromos üzemű kerékpárokat kölcsönöznek.

A Balatont egy hétvége alatt kényelmesen körbe lehet tekerni Forrás: Facebook/BalatonBike365

Az e-bike megjelenése olyan áttörést hozott a kerékpáros turizmusban, ami korszakváltást jelent. Az elektromos rásegítésnek köszönhetően ugyanis minden korábbinál többen vállalkoznak hosszabb-rövidebb túrákra, hiszen így nem jelentenek akadályt a fizikai kondícióbeli különbségek. Különösen hasznos ez a Balaton-felvidéken, a Keszthelyi-hegységben és a Somogyi-dombságban, ahol a lenyűgöző panorámáért helyenként komolyabb emelkedőket kell leküzdeni.

Pontos adatok nincsenek, de a Bahart hajózási vállalat járatain eladott kerékpárjegyek, a kibérelt kerékpárok száma és a Balatoni Bringakör forgalomszámláló berendezéseinek adataiból ítélve évente legalább 200 ezren tekernek kerékpáron a Balaton térségében. Újdonság a környéket behálózó 800 kilométeres útvonalhálózat, ami önállóan körbetekerhető útvonalakat is magában foglal.

A kerékpározás félnapos vagy egy-két napos programként egy többnapos balatoni tartózkodásba is beilleszthető.

További részleteket ide kattintva olvashat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről