EM: a kormány támogatja a hulladék újrafeldolgozását célzó beruházásokat

A szelektív hulladékok válogatására szolgáló optikai válogatórendszert adtak át Debrecenben
Debrecen, 2019. szeptember 12. Előválogatást végeznek az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. dolgozói a cég Vértesi úti telephelyén, Debrecenben az üzem korszerűsített, szelektív hulladékok válogatására szolgáló optikai válogatórendszere átadásának napján, 2019. szeptember 12-én MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormány támogatja a hulladék újrafeldolgozását célzó beruházásokat - közölte a Energiaügyi Minisztérium (EM).
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra és olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékból érték teremtéséhez.

Ezért

beruházási támogatással segíti azokat a hazai cégeket, amelyek a termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokat kezelik,

az erre vonatkozó kérelmek a jövő hónap közepéig nyújthatók be - hívta fel a figyelmet Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a közleményben.

Jelezték, hogy júliustól az egész országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer és a jelenlegi termékdíjas rendszer brüsszeli előírásra részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul át.
Ebben

a környezetszennyező termékek gyártóinak "a szennyező fizet" elve alapján díjat kell fizetni a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére,

ami arra ösztönzi őket, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve csomagolóanyag és környezetbarát anyagokat használjanak.

Előválogatást végeznek egy debreceni szelektív hulladékot kezelő üzemben (2019) Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Raisz Anikó a közleményben hangsúlyozta, a hulladékgazdálkodási iparfejlesztési támogatás célja, hogy enyhítse a hazai vállalkozások az elhúzódó háború gazdasági következményei miatt kialakult likviditási nehézségeit.

A vissza nem térítendő hozzájárulás azokat a hazai cégeket segíti, amelyek a hulladék-újrafeldolgozást komplex hulladékgazdálkodási rendszerek kialakításával, fejlesztésével, hatékonyságnövelésével elősegítő és a másodnyersanyagok felhasználását ösztönző beruházást terveznek megvalósítani - hangsúlyozták.

Kérelmet azok a Magyarországon bejegyzett - jogi személyiséggel rendelkező - gazdasági társaságok nyújthatnak be, amelyek a termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok kezelését, előkezelését és további kezelésre történő átadását, hasznosítását végzik, vagy a támogatási igényben szereplő fejlesztés révén azt megvalósítják - írták.

A jogosultság feltétele továbbá, hogy rendelkezzenek legalább egy teljes lezárt üzleti évvel és vállalják, hogy a beszerzett eszközöket a beruházás befejezésének időpontjától számított legalább öt évig fenntartják és üzemeltetik.

Az igényelhető támogatás összege kérelmenként legfeljebb 300 millió forint. A támogatási igény benyújtásának határideje 2023. augusztus 14. 23.59. A felhívás és a kapcsolódó dokumentumok az alábbi honlapon érhetők el: www.wbgc.hu - áll a közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről