Igazi luxus különlegesség Japánban a Yamagata prefektúrából származó Benio nevű cseresznye, amely a közelmúltban jelent meg Tokió piacain.
A bemutatása valódi látványosság volt, ami nem is meglepő, hiszen szinte aranyárban mérik a gyümölcsöt.
Yamagata régiója egyébként kiemelkedően fontos a japán cseresznyetermesztés szempontjából. Innen származik ugyanis az ország cseresznyetermésének hozzávetőleg 75 százaléka – évi mintegy 12 ezer tonna.
A Benio egyike Yamagata luxusgyümölcseinek, melyeket ajándékba adnak, vagy csak különleges eseményeken szolgálnak fel. A cseresznye átlagos piaci ára kilogrammonként 8300 jen, azaz közel 21 ezer forint.
Tokió előkelő áruházaiban azonban egy kis kosár Benio könnyen eladható 28 ezer forintnak megfelelő összegért is.
A Nikkei Asia beszámolója szerint azonban az egyik üzletben az is előfordult, hogy a cseresznyét különálló szemenként árulták, fadobozokba csomagolva, darabonként 4000 jenért, vagyis nagyjából 10 ezer forintért.
Noha elsőre elképesztőnek tűnhetnek a fenti árak, a fogyasztóknak valójában a gyümölcs mögötti kutatást és a gondos termesztést kell megfizetniük. A Benio cseresznyékből ugyanis minden egyes szemet kézzel szednek és csomagolnak a prefektúra keleti régiójában található, családi kézben lévő ültetvényen.
A termesztéssel összefüggő minden folyamatot (a fák ültetésétől a metszésen át a betakarításig) manuálisan, gépek nélkül végeznek el.
Emellett pedig a Benio esetében a vásárlók 20 évnyi kutatásért is fizetnek, ugyanis hosszú évek munkája volt, mire a termesztők kidolgozták a gyümölcs tökéletes textúráját.
A Benio cseresznye tehát nemcsak igazi luxuscikk, de a vevők a magas ár megfizetésével a helyi termesztőket is támogatják, életben tartva a japán gyümölcstermesztés sajátos tradícióját.