Kiderült, ki a rejtélyes férfi az észak-koreai diktátorról készült képeken

Kim Dzsungun, észak-korea, testőr
Vágólapra másolva!
Az Asia Times újságírói különös dologra lettek figyelmesek Észak-Korea első számú vezetőjével kapcsolatban: Kim Dzsongun az utóbbi időben magabiztosan viselkedik nagyobb tömegben is, sőt, engedi, hogy népének tagjai megérintsék vagy átöleljék. Kim Dzsongun ma már szinte heti rendszerességgel vesz részt nyilvános rendezvényeken, és az ezekről készült felvételeken a szemfülesek észre is vehettek legalább egy hasonlóságot. Diszkréten, de szorosan a vezető mögött, annak testi épségére éberen felügyelve, mindig ugyanazok a rejtélyes férfiak állnak. De mégis kik ezek a testőrök, és hogyan érdemelték ki feladatukat? S ki az a férfi, aki évtizedek óta jelen van a vezetőről készült hivatalos képeken?
Vágólapra másolva!

A "Nagypapa"

A kép bal szélén látható zömök, köpcös, középkorú férfi az Észak-Korea ügyeit figyelemmel kísérő amerikai és dél-koreai szakértők szerint Kim Chol Gyu tábornok. A férfi, akit az amerikai elemzők egyike "Nagypapának" nevezett el, hivatalos beosztása szerint az Államügyi Bizottság Testőrségügyi Osztályának parancsnoka, és állítólag Kim Dzsongil idejéig visszamenőleg ő felelt az észak-koreai vezetők biztonságáért.

Azok a hivatalos észak-koreai fényképek és videók, amelyek Kim Dzsongil idősebb korában készültek, betekintést nyújtanak abba, hogyan működik az észak-koreai titkosszolgálat, mely - ahogy Amerikában a mindenkori elnökö - a vezetőt védelmezi. De sokat elárulnak el a vezető személyes biztonságérzetéről is.

A Nagypapa testőri karrierjét a fellelhető információk szerint még Kim Dzsongil mellett kezdte 2008-ban.

Kim Dzsongun mellett pedig már valószínűleg egy három szintre tagolódott biztonsági osztagot irányít.

Harmadik szint: a külső gyűrű

A harmadik szint a védelem külső gyűrűjére utal, ezek a testőrök gyakran (de nem mindig) katonai vagy egyéb fegyveres testületi egyenruhában, néha sisakban vannak, és általában automata fegyverekkel rendelkeznek. Ők a vezetőtől meghatározott távolságra helyezkednek el, és kifelé néznek, a tágabb környezetet figyelve.

Az alábbi képen is ez látható:

Második szint: lekövetik a vezető mozgását

A második szinten dolgozó testőrök már Kim Dzsongun mozgásához igazodnak. Bizonyos esetekben ez a védőegység automata fegyverekkel felszerelt katonákból áll, de olyan is előfordul, amikor katonai terepruhát és terepsapkát viselnek és pisztolyt hordanak magukkal. Ezek a testőrök hátrébb, oldalt és a vezető előtt is figyelnek a gyanús jelekre. Ez a csoport kevésbé látható az állóképeken, de néha megjelenik a vezetőről készült dokumentumfilmekben.

Első szint: személyes testőrök

Az első szinten Kim Dzsongun személyes testőrei dolgoznak, akik mindig a vezető közvetlen közelében maradnak, és főleg katonai terepruhát hordanak.

Bizonyos alkalmakkor civil ruhás testőrök kísérik Kimet, különösen akkor, amikor külföldi vezetőkkel találkozik vagy a tengerentúlra utazik.

Őket vagy az öltözékükről - üzleties öltöny, ing és hozzá illő csíkos nyakkendő -, vagy a viselkedésükről és testtartásukról lehet felismerni, valamint arról, hogy a fényképen látható legtöbb ember fölé tornyosulnak.

A Nagypapa valószínűleg a vezető minden nyilvános szereplésénél jelen van, ő az, aki, ha Kim Dzsongun egy több helyiségből álló épületben tartózkodik, előremegy, hogy ellenőrizze azokat a szobákat, ahová a vezető majd még belép látogatásán.

Úgy túnik, hogy a testőrök mindig igyekeznek elkerülni, hogy bárki lencsevégre kaphassa őket (például úgy, hogy egy fontos személy mögé állnak). A filmfelvételek esetében azonban már más a helyzet, azokon a testőrök nem tudnak elrejtőzni, de utólag sem, hiszen nem vágják ki őket. Így tehát az ilyen videókból készült vágóképek valódi leleplező betekintést nyújtanak az őrző-védő munkájukba.

A szabadban tartózkodva

Ha Kim Dzsongun egy szabadtéri rendezvényen vesz részt, akkor a második és az első szintű testőrök is mindig aktív mozgásban vannak. Amikor Kim például egy katonai létesítményt látogat meg, egy testőr közvetlenül mögötte vagy közvetlenül előtte mozog, míg más testőrök az összegyűlt katonák legelső sora mentén helyezkednek el.

Falak mögött

Ha azonban a diktátor zárt térben vagy nagy nyilvánosság előtt jelenik meg, egy vagy két testőr a vezető előtt közlekedik, akik az épület minden egyes helyiségét ellenőrzik, majd a fal mellé simulnak, amikor Kim belép valahová. Végül pedig Kim mögött is vannak testőrök, különösen katonai létesítményekben és hadihajón.

Közvetlenül azután, hogy Kim Dzsongun 2011 végén átvette a hatalmat, az akkor készült képeken látható, hogy a testőrök szorosan mellette haladnak, mintha új szerepében még intenzívebb védelemre lett volna szüksége.

Kim Dzsongun feleségével egy árvaházat látogattak meg ezen a felvételen Forrás: AFP/Kns

Több mint egy évtized elteltével azonban a fotókon és videókon láthatók alapján úgy tűnik, hogy Kim mostanra eléggé magabiztossá vált, és vélhetően mind a biztonságának garantálásával megbízott személyek lojalitásában, mind pedig az észak-koreai nép körében élvezett tekintélyében bízik.