A banántermesztés meglehetősen észszerűtlen gyakorlatot folytat, amennyiben egyetlen fajtára támaszkodik. Ezért szakértők szerint a legjobb megoldás az lenne a problémára, ha a gazdák teljesen átalakítanák a legnépszerűbb déligyümölcs termesztését, és felhagynának azzal, hogy egyetlen fajtára teszik fel az összes tétet.
Több mint ezer banánfajta létezik, de az emberek által fogyasztott banánok mintegy 47 százaléka a Cavendish banán (Musa acuminata). A Cavendish több okból is uralja a globális banánpiacot.
Egyrészt ellenáll a banángyilkos betegségek némelyikének, másrészt hosszú az eltarthatósági ideje, harmadrészt pedig a gazdák ugyanannyi földterületen általában több Cavendish banánt tudnak termeszteni, mintha más fajtákkal foglalkoznának.
A Cavendish-t azonban veszélyezteti egy fuzárium-gomba, amelynek kártételét Panama-kórként vagy TR4-fertőzésként ismeri a világ.
Ami most a Cavendish banánnal történik, azt már korábban is megtapasztalhatta a világ egy másik népszerű banánfajtával, a Gros Michellel. Az 1950-es évektől a Cavendish lett a vezető exportbanán a Gros Michel helyett, mivel immunis volt a TR1-re.
A tudósok az ausztráliai Darwin közelében 1997-ben egy új törzset (TR4) fedeztek fel, amely már a Cavendish-t is megfertőzte. A kór 2015-re Queenslandre, Ausztrália legnagyobb banántermelő államának ültetvényeire is átterjedt. Azóta átterjedt Indiába és Kínába, amelyek a világ legnagyobb banántermelői közé tartoznak. Elterjedt a Közel-Keleten és Afrikában is. Nemrég Dél-Amerikában is megjelent.
Egyes növénypatológusok nem hisznek abban, hogy a Cavendish banán ugyanarra a sorsra jut, mint a Gros Michel. Még legalább egy évtizedünk lehet, mielőtt a hatás drasztikus lesz. Kutatók kifejlesztettek egy genetikailag módosított Cavendish-t, a QCAV-4-et, amely szerintük rendkívül ellenálló a TR4-gyel szemben. Egy másik kutatócsoport az oltást, mint lehetséges megoldást vizsgálja. További kiutat jelenthet a természetes szelekció egy formája.
Egyes banánszakértők szerint azonban az ilyen megoldások hosszú távon nem működnek. A válasz a monokultúra megszüntetése lehet. Az igazi megoldás az, hogy egynél több banánfajtát termeljenek és értékesítsenek tömegesen, mert minél változatosabb genetikailag a banán, annál kevésbé lesz fogékony a betegségekre.