Dr. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai Icahn School of Medicine Jaffe Food Allergy Institute igazgatója ennek kapcsán elmondta, ha valaki effélét tapasztal, még egyáltalán nem biztos, hogy allergia áll a háttérben. Könnyen lehet, hogy a vörösborban található tanninok a felelősek, amikre néhányan érzékenyebbek, mint mások.
A tannin vagy más néven csersav, a szőlő magjából és héjából származó fenolos anyag. Jelentős mennyiségben megtalálható a vörösborokban, de a kávéban, teában, gránátalmában vagy éppen a dióban is jelen van.
A tanninokról tudni kell, hogy a nyálban lévő fehérjékhez kötődnek, és csökkenthetik a száj természetes síkosságát, emiatt hamar kiszáradhat az, ennek következményeképpen pedig nem kizárt, hogy fellép az a bizonyos bizsergető, kissé viszkető érzés.
A szakértők szerint ez a viszkető érzés kis eséllyel jelez komolyabb problémát: a borallergia rendkívül ritka jelenség. Ha azonban mégis erről lenne szó, akkor az feltehetően tipikus ételallergiás tüneteket okozna, például csalánkiütést, ekcémát, hasi fájdalmat, hasi görcsöket, hasmenést vagy hányást, extrémebb esetben pedig anafilaxiás sokkot - szemlézte a WineSpectator cikkét a Blikk.