Ez a világ legveszélyesebb útja

Babyurt – Of (D915)  - Veszélyes út
Babyurt – Of (D915) - Veszélyes út
Vágólapra másolva!
A kelet-törökországi Of és Bayburt városok között 105 kilométer hosszan húzódó D915-ös utat gyakran halálútként is nevezik, mert sok itt már megfordult autós szerint extrém nehézségű az itteni közlekedés, éppen ezért a világ legveszélyesebb útja.
Vágólapra másolva!

Sok éven át a bolíviai Yungas út, más néven a "halál útja" viselte a világ legveszélyesebb útjának nem hivatalos címét. A Cordillera Oriental hegyvonulaton keresztül 4.650 méteres magasságban kanyargó kavicsos úton navigáló autósokról készült fotók és videók Bolívia egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságává tették a Yungas utat, ami évente mintegy 25.000 embert vonzott. 

Néhány kalandor szerint azonban van egy kevésbé népszerű út, amely nehézségi szintjét tekintve felülmúlja ezt. A Törökország északkelet-anatóliai tartományát a Fekete-tengerrel összekötő D915-ös hegyi út számtalan kanyarral és veszélyes lejtővel rendelkezik, ahol a navigálás még a legprofibb autóvezető ügyességét is próbára teszi. Azt mondják, hogy az utat orosz katonák építették, kizárólag kézi szerszámokkal, és bár bizonyos részein már aszfalt van, többségében laza kavicsokon kell itt haladni. 

image

A D915-ös út azért is annyira életveszélyes, mert távolról egyáltalán nem tűnik úgy, hogy azon nehéz lenne a közlekedés. Azonban ahogy haladunk rajta előre az aszfaltot hirtelen felváltják a laza kavicsok, és az út egyre keskenyebb és meredekebb lesz. Összesen 38 éles hajtűkanyar található rajta, de a leghírhedtebbek közülük az úgynevezett Derebaşı-kanyarok. Ezekből 17 van egy 5 kilométeres szakaszon. Az út legmagasabb pontja kicsivel több mint 2.000 méterrel van a tengerszint felett, az út meredeksége pedig 17 százalékos. 

Az úton nincsenek védőkorlátok, amelyek megakadályoznák, hogy a járművek az alatta lévő szakadékba zuhanjanak, és az út legmeredekebb szakaszai olyan keskenyek, hogy amikor két jármű találkozik, az egyiknek vissza kell tolatnia, hogy helyet csináljon a másiknak. Ez különösen veszélyes rossz időjárási körülmények között, például sűrű ködben vagy esőben, ami még nyáron is gyakori. A hó és a jég miatt a D915-ös utat július és október között lezárják. 

Bayburt D915, Törökország, veszélyes út, Bayburtveszélyesút
Ez jelenleg a világ legveszélyesebb útja
Fotó: Shutterstock/Yusuf Ipekci

A D915-ös út egyes kanyarjai olyan szűkek, hogy a nagyobb járművek nehezen tudnak egy manőverrel átjutni rajtuk anélkül, hogy ne érkezne egy másik jármű az ellenkező irányból, ugyanis ez egy viszonylag forgalmas út, amelyet naponta több száz helyi lakos használ. Of és Bayburt között két másik alternatív út is van, de a D915-ös út kisebb kerülővel jár, ezért a veszélyei ellenére is előnyben részesítik.

Az út csúcsán rendkívül szeles az idő, de veszélyessége miatt amúgy sem ajánlják használatát turisták számára. Egyetlen rossz manőver tragédiával végződhet itt, ezért a csupán adrenalinlöketre vágyó amatőr vezetőknek messziről el kellene kerülniük.

Forrás: Oddity Central

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről