A kürtőskalács idehaza az egyik legkedveltebb finomságnak számít, amelynek története nagyjából az 1400-as évek közepéig nyúlik vissza, de igazán népszerűvé majd csak az 1700-as évek végén vált. Mint oly sok más, kezdetben ez is leginkább a tehetősebbek körében volt kedvelt csemege, később azonban egyre elterjedtebbé vált, Székelyföldön még ünnepi alkalmakkor is az asztalokra került.
A kürtőskalács népszerűsége az elmúlt évszázadok során mit sem kopott, és a Magyarországra látogató külföldiek közül sokan megkóstolják, akár a többi tradicionális ételt és italt, mint a gulyást, a pálinkát vagy a lángost.
Ez nem igazán meglepő, az viszont már annál inkább, hogy Kanadában is kapható kürtőskalács:
a hatalmas észak-amerikai ország legnagyobb városába, Torontóba egy magyar nőnek köszönhetően eljutott ez a finomság.
A Promotions.hu cikke szerint Dobsai Éva Budapesten nőtt fel, majd 1956-ban mindenüket hátrahagyva költöztek Kanadába férjével és gyerekeikkel.
Végül unokái döntöttek úgy, hogy a nagymama receptje alapján Kanadában is meghonosítják a kürtőskalácsot, hirdetve annak magyar eredetét.
Kezdetben még csak egy mozgóbüféből árulták, később azonban már külön üzlethelyisége is lett a sütödének.
Az Eva's Original Chimneys-ben néhány dollárért a finomság édes és sós változatait egyaránt kipróbálhatják a vásárlók; a legnépszerűbbek a fagylalttal töltött változatok, létezik fahéjas-almás-karamellás, kókuszos-mangós és oreós is, de a zöldfűszeres és a sajtos kürtőskalácsuk is nagyon kedvelt.
(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)