Eladtak egy elhagyatottan álló fővárosi laktanyát - videó

PetőfiLaktanyaÚjpest, Petőfi, laktanya, elhagyatott
Elárverezték a volt újpesti Petőfi Sándor laktanyát
Fotó: youtube.com
Vágólapra másolva!
A magyar állam által kiírt árverés eredményeként új tulajdonosra talált az Újpesten található, hosszú ideje elhagyatott Petőfi Sándor laktanya.
Vágólapra másolva!

Egyelőre ismeretlen vevő szerezte meg az Újpesten, a Külső Váci út 119-es szám alatt található volt Petőfi Sándor laktanyát 2,2 milliárd forintért – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő oldalára hivatkozva. 

Hatalmas, 63.333 négyzetméteres területről van szó. 

Az ingatlan korábban honvédségi laktanyaként, a Honvéd Folyami Flottilla bázisaként működött, melynek használatával a honvédség a 2000-es évek legelején hagyott fel.

Napjainkra rendkívül leromlott állapotba került, a rajta található házak állapota bontandó.

A környékbeliek már régóta küzdöttek azért, hogy ne legyen többé illegális hulladéklerakó az elhagyatott Petőfi laktanya. Időközben a szellemvároshoz fogható laktanya több épületét elbontották, az ebédlőt szanálták, a kórház is félig megsemmisült. Arról még nincsenek megbízható információk, hogy a vevő milyen hasznosítást tervez a területen, de felmerült egy lakópark megvalósítása.

Az alakulat, amelynek a laktanya hosszú időn keresztül otthont adott, a Magyar Honvédség egyik legrégebbi katonai szervezete. Közvetlenül második világháborút követően, 1945. május 14-én állították fel a dunai aknafigyelő-jelentő századot. A Hadihajós Osztály is ez idő tájt került megalakításra. 1948-ban Honvéd Folyamőrség lett a neve, majd 1 évvel később átnevezték Honvéd Folyami Flottillára. 

Magyar Honvédség
A Honvéd Folyami Flottillának adott otthont a volt Petőfi Sándor laktanya
Fotó: Szabó Gábor - Origo 

A hadihajósok a Petőfi Sándor laktanyába az 1950-es évek elején kerültek, miután óbudai és újpesti bázisukat felszámolták. A hadikikötő is ebben az időszakban alakult ki. 

A hadihajósok újpesti megtelepedésével egy új fejezet indult a magyar hadihajózás történetében, a flottilla ugyanakkor Újpesttől is elválaszthatatlanná vált. Jelentős fejlesztés eredményeként az 1980-as évek elején új aknamentesítő hajók is érkeztek. 

A laktanyában a hadihajósokon kívül teljesített szolgálatot többek között az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Aknakutató Zászlóalj. Az 1980-as évek elején újra átnevezték, ami a Magyar Néphadsereg 1991-es megszűnéséig MN 1. Önálló Hadihajós Dandár nevet viselte. 1991. május 14-én MH Honvéd Folyami Flottilla lett. A flottilla története 2001-ben az alakulat hadrendből történt kivonásával ért véget.