Ilyen homokos tengerpart csak egy van a világon

Vágólapra másolva!
A világon sokféle színű homokos tengerpart található, a hagyományosnak mondható sárga vagy fehér homokos fövenyek mellett vannak, amelyek fekete vagy zöld színűek, esetleg éppen vörös színben pompáznak. Ám a világon létezik egy olyan bizarr hely is, ahol a homok lila színű.
Vágólapra másolva!

Kaliforniában akad ilyen, ahol lila színben pompázik a tengerpart. Az itteni homok opálos színe olyan elképesztő átmeneteket produkál, amit még a legjobb képszerkesztővel sem tudna elérni. 

Ez a Big Sur partvidék mentén található Pfeiffer Beach nevű geológiai különlegesség, a Los Padres Nemzeti Erdőben található. 

Közismert a Keyhole Rockról, amely egy népszerű fotózási helyszín. Minden év decemberében és januárjában korlátozott számú napon fotósok nagy számban gyűlnek össze a strandon, hogy képeket készítsenek a boltíven keresztül látható lenyugvó napról.

A kanyargós utakkal, vízesésekkel és a Csendes-óceánra néző sziklák tetejéről minden ponton parádés kilátással büszkélkedő Big Sur egyedülálló hely, ám nem egyszerű eljutni oda, mert a földcsuszamlásokat okozó viharok miatt sokszor hónapokra, sőt évekre lezárhatják a régió egyetlen főútvonalát.

A Big Sur Kalifornia állam központi partjának egy zord és hegyvidékes szakasza, a Carmel Highlands és San Simeon között, ahol a Santa Lucia-hegység hirtelen emelkedik ki a Csendes-óceánból. 

Pfeiffer Beach, PfeifferBeach, Pfeiffer Beach during sunset in California
A Pfeiffer Beach homok opálos színe egészen elképesztő átmeneteket produkál
Fotó: AFP

A Roadster szerint a Pfeiffer Beach misztikumát tovább növeli, hogy a partszakasz egyedi megjelenésének magyarázatát a tudósok még nem tudták száz százalékos bizonyossággal megmagyarázni.

Az egyik népszerű elmélet szerint a lila színt a mangángránát kövek részecskéi adják, amelyek a festői partvonalból szinte egyenesen felfelé törő meredek dombok és hegyek közé szorultak be. 

Az apró kristályokra a tenger hullámzása miatt mindig más szögből esik a napfény, ami azt a hatást kelti, mintha a partszakasz állandó színváltásban lenne a halvány lila és a bíbor között. Naplementekor egészen extra pillanatokat lehet elcsípni a felejthetetlen helyen, ami körülbelül két és fél órányi autóútra található San Franciscótól délre, és közel hat órányira Los Angelestől. 

A terület névadójának számító Pfeiffer család 1869 telén a parthoz közeli Sycamore Canyonban épített otthont magának. Micheal és Barbara Laquet Pfeiffer a Big Sur déli partja felé tartott, mert ott szerettek volna új életet kezdeni. Ám az időközben rendkívül szélsőségesre forduló időjárás miatt kénytelenek voltak megállni egész télre a kanyonban. Viszont annyira megtetszett nekik a környék, hogy úgy döntöttek: ott maradnak és nem költöznek délre. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!