A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Akár mérgezést is okozhat ez a csípős zacskós tésztaleves - azonnal visszahívták

Vágólapra másolva!
Zacskós rámenleveseket hívnak vissza Dániában, mert a készítményekben túlságosan sok kapszaicin van. Ez az alkaloid felelős a paprikafélék csípősségért.
Vágólapra másolva!

Visszahívást jelentettek be a dán hatóságok a Buldak Spicy Noodles instant tésztalevesek három változatára. Ezek a következő megnevezéseket viselok:

  • Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 
  • 2x Spicy & Hot Chicken,
  • Hot Chicken Stew.
ramen, spicy
Képen a három visszahívott termék csomagolása
Fotó: The Korea Times

A probléma a termékekkel az, hogy túlságosan magas a kapszaicin-tartalmuk. A kapszaicin egy olyan, elsősorban a paprikafélékben megtalálható alkaloid, mely a csípősség érzetéért felel. A kapszaicin nem önmagában csíp, ez az érzet az emberi szervezettel, idegrostokkal való kapcsolatba lépése során alakul ki. Az anyag a fájdalomérző idegrostok ingerküszöbét viszi alacsonyabb szintre, így alakítva ki például gyógykenőcsökben felhasználva a meleg vagy forróság érzetét például izomlazításnál.

A Dániában visszahívott élelmiszerekkel azonban nem egyszerűen az a gond, hogy olyan mértékig csípősek, amely az élvezeti értéküket befolyásolhatja.

 A kapszaicin olyan mennyiségben fordul elő bennük, amely nagyon veszélyes lehet egyes fogyasztókra, és akár súlyos mérgezést is okozhat.

A dán élelmiszer-biztonsági hatóság szerint különösen a gyerekek vannak kitéve nagy veszélynek, amennyiben esznek a három visszahívott instant élelmiszerből. A hatóságok azt tanácsolták a szülőknek, hogy ha gyerekeik ettek valamelyik visszahívott élelmiszerből, és láthatóan nem érzik jól magukat, mérgezésre utaló tüneteik vannak, azonnal hívják azt a telefonos forródrótot, amelyen segítséget tudnak nyújtani nekik.

A hatóság azt kéri a vásárlóktól, hogy 

amennyiben vettek ezekből a tésztalevesekből, úgy semmiképp ne fogyasszák el azokat, hanem vagy egyszerűen dobják ki őket, vagy vigyék vissza a csomagokat az üzletekbe.

Más termékinformáció nem áll rendelkezésre, azaz a visszahívás vélhetően a három nevezett termék valamennyi gyártási tételére vonatkozik, lejárati időtől függetlenül.

A dán hatóság arról nem adott információt, történt-e már valamilyen incidens a termékek fogyasztásához köthetően.

A visszahívással érintett rámen leveseket a Samyang nevű dél-koreai vállalat gyártotta, mely országában jelentős élelmiszeripari szereplőnek számít. A Samyang saját közlése szerint elsőként gyártottak instant zacskós tésztaételeket az 1960-as években Dél-Koreában.

A vállalat képviselője a The Korea Times-szal azt közölte, a dán hatóságok nem keresték meg őket a termékvisszahívás bejelentése előtt, és egyelőre vizsgálják, milyen problémával állnak szemben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!