Olyan projekt indul a szomszédunkban, amely meghatározhatja az elektromos autók jövőjét

Vágólapra másolva!
Szerbiában rövidesen megindulhat az a projekt, amelynek keretében a Rio Tinto megkezdheti kontinensünk legnagyobb lítiumbányájának kialakítását. A kitermelés majdnem teljes egészében fedezheti Európa jelenlegi lítiumszükségletét.
Vágólapra másolva!

Szerbia hamarosan engedélyt adhat a Rio Tinto bányavállalatnak, hogy folytassa a lítiumbánya megnyitásának előkészületeit a balkáni országban, mindezt azt követően, hogy Aleksandar Vučić elnök kormánypártja megszilárdította hatalmát a legutóbbi választásokon – írja a Financial Times.  

A 2,4 milliárd dolláros lítiumprojektet 2022 elején környezetvédelmi csoportok tiltakozásai közepette felfüggesztették. Ugyanakkor a Szerbiát 2014 óta vezető Vučić mindvégig támogatta a szerb gazdaság számára fellendüléssel kecsegtető projektet. A lap értesülései szerint az elnök már a jövő hónapban hivatalosan is bejelentheti a beruházás újraindítását. 

A Szerbia nyugati részére tervezett lítiumbánya 2028-ban nyílhat meg, és ezzel Európa első számú forrását biztosítaná az elektromos járművek gyártásához nélkülözhetetlen alapanyagnak - írja a Világgazdaság.

Ha befejeződik, a projekt Európa jelenlegi lítiumszükségletének 90 százalékát fedezheti, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a projektcég vezető lítiumgyártóvá váljon. 

Rio Tinto a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a Jadar projektben megvan a potenciál, hogy olyan beruházás legyen, amelynek nyomán Szerbiában létrejöhet az elektromos járművek teljes értéklánca.

A Mining.com szerint a Rio Tinto bánya éves szinten potenciálisan 58 ezer tonna lítiumot lesz képes előállítani, ami körülbelül 1,1 millió jármű előállításához lenne elegendő.

Lítiumbánya Bolíviában
A lítium az elektromos autók nélkülözhetetlen alapanyaga 
Fotó: The Mining Report 

Hatalmas találat Bosznia-Hercegovinában is

Kiterjedt lítium-karbonát, illetve más, Európában nagyon keresett ásványokban gazdag bosznia-hercegovinai lelőhelyről tett bejelentést egy svájci bányaipari vállalat, az Arcore is a közelmúltban. Ahogy az Origo beszámolt róla, a kitermelés megindításával nem pusztán a kontinens egyik legnagyobb bányája működhet majd ott, hanem az onnan érkező nyersanyagok jelentősen fellendíthetik például az elektromos autók gyártásához is szükséges nyersanyagok európai piacát.

A svájci cég a kanadai-német Rock Tech Lithium nevű vállalattal kötött stratégiai megállapodást arról, hogy 2026 végén környezetvédelmi szempontból megfelelő, illetve társadalmilag felelős módon megindítják a nyersanyagkitermelést az észak-boszniai kisváros, Lopare közelében - írja a Mining.com

Az Arcore tesztjei és a nemzetközi szakértői állásfoglalások alapján a leendő bányaipari területen:

  • 1,5 millió tonna lítium-karbontátot,
  • 14 millió tonna bórsav illetve annak lecsapódott sói,
  • 35 millió tonna hamuzsír,
  • valamint 94 millió tonna magnézium-szulfátot

azonosítottak, azaz az ásványkincs-tartalék ezekkel egyenértékű, nagy arányban kitermelhető készleteket jelent.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről