A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Iszonyatos dolgot rögzített egy műhold egy észak-koreai temetőről

Vágólapra másolva!
Temetőket, esetenként a történelmi időkbe visszanyúló temetkezési helyeket számolnak fel Észak-Koreában állami döntés nyomán a helyi közösségek. Phenjan ugyanis másra kívánja használni ezeket a helyeket.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreában állami döntés született arról, hogy a jelenlegi temetkezési területeket – de legalábbis azok egy részét – más célokra kell használni. Ezért a hatóságok elrendelték a temetők felszámolását a dombokon illetve a hegyek oldalában. Phenjan hivatalos kommunikációja szerint újrafásítás miatt van szükség még az ősi temetkezési helyek nyugalmának megzavarására is, de a Daily NK névtelenségüket őrző forrásaira hivatkozva arról ír, hogy más okok is állhatnak a döntés mögött.

észak-korea, észak, korea, temető, Phenjan,
A koreai háború fegyverszüneti évfordulójára emlékezők virágot helyeznek el katonasírokon egy phenjani temetőben 2022-ben
Fotó: KIM Won Jin / AFP

Magas szinten született a döntés

A Daily NK-nak több észak-koreai forrása is megerősítette, hogy március végén a helyi pártszervezetek utasítást kaptak arra Dél-Phjongan tartományban, hogy számolják fel a temetőket a tartomány magaslatain. Erre december végéig van idejük. A források szerint a döntés magas szinten született, és azt a latorállam négy csúcsszervezete is támogatta: az állampártot irányító Központi Bizottság, az Állambiztonsági Minisztérium, a Népjóléti Minisztérium, valamint a kormány egységesen foglalt állást mellette.

A Központi Bizottság elrendelte, hogy a sírokat a hegyekről az idei év végéig el kell távolítani, és helyükre fákat kell ültetni, illetve ha az a döntés születik, kormányzati létesítmények kerülnek oda

- mondta az egyik névtelen forrás arra utalva, hogy lehet, Phenjannak más céljai vannak egyes temetők helyével, mint az erdőtelepítés. Az információkat szolgáltató azt is elmondta, hogy a sírokat megbontani és kiásni csak tavasszal és ősszel lehet az időjárási körülmények miatt, így összességében nincs sok idő az utasítás végrehajtására.

Átoktól félnek az észak-koreaiak

A meglehetősen bizarr döntés minden bizonnyal rosszul érinti az észak-koreaiakat. A vidéki térségekben élők ugyanis babonásak, és úgy hiszik, 

a sírok vagy épp régóta temetkezésre használt helyek megbolygatása nagyon rossz átkokat hozhat a környéken élőkre.

Ugyanakkor úgy tűnik, az észak-koreaiak már április 4-e, a Chung Myung-nap után elkezdték végrehajtani az utasítást, azaz felszámolni a kijelölt temetőket. A Chung Myung-nap észak-koreai ünnepnap, a tavasz köszöntésével függ össze. A tél elmúltával hagyományosan ezen a napon kezdik meg az emberek otthoniak kitakarítását, a tél okozta károk kijavítását, és ez a napja a temetői sírok rendezésének, a sírkövek takarításának is.

A munka megkezdését elég egyértelműen alátámasztják egy műhold felvételei Kecshonról, Dél-Phjongan tartományból: 

a Maxar egyik szatellitje által készített képeken látni, hogy Kecshon városának nagy temetőjéből számos sírhalmot hordtak el.

A műhold által 2022 novemberében készített képen még jól kivehetők a sírhalmok és a sírkövek, de ezek már nem láthatók a május 14-i képen. A sírok helyén most gyepet és újonnan ültetett fákat látni:

Kiderült az is, hogy a megbontott sírokban lévők maradványait általában nem temetik újra, hanem elhamvasztják azokat. A hamvakat vagy szétszórják, vagy pedig urnába helyezik, amik kolumbáriumba (temetői urnasorra) kerülnek.

Ez állhat a temetőfelszámolás mögött

Könnyen lehet azonban, hogy a temetőfelszámolási kampány mögött más okok is állnak a fásítási törekvés, illetve a meg nem nevezett kormányzati létesítmények építése mellett. A Daily NK szerint ugyanis vannak olyan feltételezések, hogy a kecshoni temető valójában 

egy hatalmas tömegsír, amelybe a koreai háborúban meghalt, dél-koreai illetve az ENSZ-kötelékbe tartozó katonákat temettek.

Ezt minden kétséget kizáróan nem sikerült eddig igazolni, ám több, Észak-Koreából délre szökött koreai elmondása is ezt a feltételezést erősíti. 

Idén februárban Szöul is hasonló tartalmú nyilatkozatot adott ki: a két Korea újraegyesítésének minisztériuma szerint a kecshoni temetkezési területen a háborúban megölt katonák tömegsírja van. Ha ez helytálló, úgy ami Kecshonban történik, az lényegében ennek a tömegsírnak a felszámolását is jelentheti.

észak-korea, észak, korea, temető, Phenjan, Kim, Jong, Un,
Temetőlátogatók Phenjanban
Fotó: Kyodo News via Getty Images

Ám egy másik észak-koreai forrás szerint a tömegsírral kapcsolatos feltételezés tévedés. Szerinte ugyanis nincs semmi értelme tömegsírt egy-egy személyre emlékeztető sírkövekkel megjelölni, különösen, ha abba ellenséges katonákat temettek. 

"Valóban van valahol egy tömegsírja az ellenséges katonáknak, de nem tudom, hol lehet. A Kecshon városában lévő temetkezési hely az átlagos, civil embereké" – fogalmazott a forrás.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: Unsplash

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!