Újabb hatalmas gyémántot találtak az egyik leghíresebb bányában

Vágólapra másolva!
Újabb óriási fehér gyémánt került elő a dél-afrikai Letsengből. Idén ez már a hetedik, 100 karátnál nagyobb kő, amit a híres dél-afrikai bányában találnak.
Vágólapra másolva!

A bányát üzemeltető Gem Diamonds nevű vállalat közleményben adott tájékoztatást arról, hogy újabb, figyelemreméltó fehér gyémántot találtak a kicsiny Lesotho országában működő gyémántbányájukban. A Letseng-bányából június 2-án emeltek ki egy hatalmas, 172,06 karátos követ.

A társaság által közzétett fotó a csodálatos nyersgyémántról:

letseng, gyémánt
Újabb, ezúttal 172 karátos nagy fehér gyémánt került elő a Letseng-bányából
Fotó: Gem Diamonds

Közleményükben megemlítik, hogy ez már a hetedik, 100 karátnál nagyobb gyémánt, amit idén találnak a bányában.

Mindez azért érdekes, mert ha az év második felében az eddigihez hasonló ütemben kerülnek elő további, 100 karátnál nagyobb gyémántok, akkor az is elképzelhető, hogy a bánya megdönti saját 2020-as rekordját. Abban az évben tizenhat, 100 karátnál nagyobb gyémántot emeltek ki a földből.

Ráadásul – miként az Origo megírta – néhány nappal ezelőtt egy 212 karátos követ találtak a bányászok a 3000 méterrel a tengerszint felett elhelyezkedő bányában.

A letsengi bányából a kisebb gyémántok mellett rendszeresen kerülnek elő nagyobb, különlegesen értékes kövek, melyekről a bányát üzemeltető cég általában külön közleményt ad ki.  Az ilyen kövek több millió dollárt is érhetnek, és bár megtalálásuk után egy ideig még nem dől el, mi lesz a sorsuk, sok nagy karátértékű gyémántból a későbbi években pompás ékszereket készítenek. 

A különleges kövek értékesítésére időnként külön árverést rendeznek.

Korábban májusban egy 118 karátos, kiváló minőségű fehér gyémántot találtak a világ legmagasabban működő gyémántbányájában. Április felében egy 169 karátos drágakövet találtak a bányában. Februárban egy 113 karátos kő került elő a Föld mélyéről.

Mindeközben a gyémántiparban óriási üzlet zajlik: miként az Origo megírta, eladják a De Beers-t, azt a vállalatot, amely a modern gyémántipart megalapozta. De más fejleményről is hírt adtunk: ahogy nemrég megírtuk, egy másik afrikai ország, Botswana, több milliárd dollár értékű ráfordítással fejleszti a területén található gyémántbányát, hogy a természetes gyémántok piacra küldésével felvehesse a versenyt a mesterséges gyémántokkal. Botswana gazdasági alapjai meghatározó módon függnek a természetes gyémántok kitermeléséből származó előnyökből és bevételtől.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről