Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A magyarok kedvenc webáruháza mindent megtesz a hamisítványok ellen

Vágólapra másolva!
A Shein kínai webáruház fokozza erőfeszítéseit, hogy kiszűrje a piacterén kínált hamisítványokat és másolatokat. Ez fontos érdeke, hiszen közeleg az Európai Uniós szabályozás szigorítása, és az uniós országokban több mint 100 millió vásárlója van.
Vágólapra másolva!

Hiába az ez ellen tett intézkedések, még mindig sorra bukkannak fel a hamisítványok, a koppintások a kínai webáruház oldalán. A Shein fokozza erőfeszítéseit, amire szüksége is lesz az uniós szabályozás közelgő szigorítása miatt.

Nem lesz egyszerű dolga a Sheinnek, ha meg akar felelni az Európai Unió augusztus végén életbe lépő új digitális szolgáltatásokról szóló törvényének, amely többi között a szellemi tulajdonjogok fokozott védelmét írja elő, és szigorú bírság kiszabásával fenyegeti a jogszabályt megszegő vállalatokat. 

Köztük az épp a részvényeinek londoni tőzsdei bevezetésén (IPO) dolgozó, kínai hátterű online divatáru-kereskedőt, amely állítása szerint 

minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy se hamisítványok, se koppintások ne kerülhessenek fel a neten hatalmas választékban kínált árui közé. 

A felelősség ugyanis akkor is az övé, ha a piacterén áruló harmadik fél regisztrál valamilyen gyanús terméket. És ez nem kis számban elő is szokott fordulni, még most is, pedig a cég már 2020 óta a mesterséges intelligenciát is beveti a lehetséges jogsértések kiszűrésére. A cég szóvivője a napokban azzal büszkélkedett, hogy 2021 és 2023 között „két számjegyű százalékkal” csökkent a hozzájuk benyújtott, jogsértések miatti panaszok és kompenzációs igények száma. 

A Világgazdaság szerint a új uniós digitális szabályok értelmében a Shein köteles lesz megakadályozni a szellemi tulajdonjogokat sértő terméklisták közlését, az ilyen termékek nem kerülhetnek fel a netre, ahogy az EU-országokból regisztrált 108 millió vásárlóját is kötelessége lesz megóvni a hamisítványoktól. 

London.,Uk-,03.01.2023.,The,Online,Wed,Pages,Of,The,Fast
A Sheinnek szigorú uniós szabályoknak kell megfelelnie a hamis termékek kiszűrésére
Fotó: Yau Ming Low / Shutterstock

Nem lesz egyszerű, csak az Egyesült Államokban kilencvennél is több pert indítottak ellene a jogtulajdonosok, azok, akiknek tudomására jutott, hogy szellemi termékeiket saját gyarapodására használta a Shein. És ez vélhetően csak a jéghegy csúcsa. 

A Shein

  • az 5 dolláros ingek,
  • a 15 dolláros cipők
  • és a 20 dolláros ruhák

világbajnokaként nagy figyelmet fordít a tervezési folyamat minden elemére. A cégóriás számára saját munkatársi gárdája, külsős művészek és harmadik fél beszállítói készítenek árumintákat, s a világ minden tájáról érkeznek hozzájuk hamarosan késztermékké váló anyagok, tervek.

A cég a divatirányzatok minden rezdülését azonnal leköveti, kis tételben kiadja a friss termékmintát a manufaktúrának, amely az anyagbeszállítóval és a Sheinnel együtt folyamatosan monitorozza a keresletet, hogy amikor sikeressé válik a termék, akkor beindíthassák a tömegtermelést.

A Shein váltig tagadja, hogy mások terveit vagy termékeit plagizálná.

Beszállítóinak és a piacterét használó külsős kereskedőknek egyaránt igazolniuk kell, hogy árujuk jogtiszta. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről