Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Hétfőn új időszámítás kezdődik az italos palackok visszaváltásában

Vágólapra másolva!
Július 1. után némi kivétellel már nem forgalmazhatók italok visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban. A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerérért felelős Mohu Zrt. mostanra beterítette az országot visszaváltó automatával, és még tovább növeli a kézi visszaváltó pontok számát az eredményes működés érdekében.
Vágólapra másolva!

Felfutása után napi több millió italospalackot kezelnek majd a kötelező, új, betétdíjas visszaváltási rendszer automatái, kézi visszaváltó pontjai. A rendszer már az év eleje óta él – erről a hulladékgazdálkodási koncessziós feladatot elnyert Mohu Zrt. volt köteles gondoskodni –, de eddig nem működött teljes kapacitással, mert az arra kötelezettek haladékot kértek. Ez a haladék azonban június utolsó napján – most vasárnap – lejár.

A 2024. július elsejei határidő a gyártókra és az első belföldi forgalomba hozókra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a határidő után már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni

(kivéve a jogszabály adta néhány felmentési esetet) – közölte a Világgazdasággal a Mohu. Az erre vonatkozó jogszabályban az is megtalálható, hogy június 30-a után – bizonyos kivételektől eltekintve – már nem hozható forgalomba kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termék anélkül, hogy azt regisztrálnák a Mohu DRS-rendszerébe

Azok, akik az utolsó pillanatban indították el a regisztrációt és a termékcsomagolásaik auditját, nem biztos, hogy július elejéig elbírálásban részesülnek, de minden bizonnyal rajtuk kívül is lesznek, akik csak július elseje után fognak regisztrálni.

A türelmi időt és az egyes felmentési eseteket a 450/2024. kormányrendelet tartalmazza, azaz a Mohu senkinek sem adhat attól eltérő haladékot, illetve felmentést. Negatív tapasztalat, hogy egyesek sikeres termékaudit nélkül helyeznek piacra termékeket, emiatt bár a fogyasztó vásárláskor kifizeti az 50 forintos betétdíjat, mégsem tudja visszaváltani a palackot, amíg az azon lévő vonalkód a sikeres audit után nem aktiválódik. Fontos, hogy a korábbi csomagolásban lévő termékek forgalmazása, azaz gyakorlatilag árusítása nincs határidőhöz kötve, azok a szavatossági időn belül továbbra is szabadon értékesíthetők. Ezért a fogyasztó – különösen a lassabb forgási sebességű szeszes italok esetében – akár még több hónapig találkozhat nem betétdíjas palackokkal is a polcokon, ez teljes mértékben szabályos.

üvegvisszaváltás, Mohu, Repont
A jövő héttől új időszámítás kezdődik a Mohu kötelező visszaváltási rendszerében 
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert 

Jelenleg naponta mintegy négyszázezer palackot váltanak vissza mintegy háromezer automatán keresztül. Ezekhez még ezen a héten csatlakoznak a kézi visszaváltó pontok is.

 Ez a szám a rendszer felfutása után várhatóan napi több millió palackra emelkedik.

Az utalványok beváltásával kapcsolatban szükség van még edukációra arról, hogy azok nem csak levásárolhatók, de a fogyasztó választása szerint készpénzre is válthatók a kibocsátó üzlet kasszájánál. Nemzetközi szinten is egyedülálló fejlesztést vezetett be egyébként a Mohu a hazai italcsomagolás-visszaváltási rendszerben, miután május végén elindult és letölthetővé vált a visszaváltási díj azonnali banki átutalását lehetővé tevő REpont applikáció

A Mohu körülbelül négyezer automatával tervezett a visszaváltó rendszer felfutására, ehhez képest már a mostani fázisban háromezernél tart. Azokban a boltokban, amelyekben nem fér el egy automata, kézi visszaváltásra van lehetőség. Ezek jellemzően a kisebb boltok, üzlethelyiségek. A kézi visszaváltó pontok mostani, ezer körüli darabszámát a társaság szeretné még jelentősen, a tervek szerint a négyszeresére bővíteni, ehhez a kisebb boltok önkéntes csatlakozására van szükség. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről