Hurrikánszezon: soha nem látott károkat hozhatnak az idei szuperviharok

Vágólapra másolva!
A szokásosnál jóval intenzívebb viharokat hozhat az Atlanti-óceán felett az idei nyár. A 2024-es hurrikánszezon erősségére már kiadták a figyelmeztetést. Ennek kapcsán összegyűjtöttük, melyek voltak a történelem legnagyobb hurrikánjai.
Vágólapra másolva!

A természeti katasztrófák okozta károk nyilvántartása jóval pontosabbá vált az elmúlt nagyjából egy évszázadban, mint a megelőző időkben. Ez a kijelentés a júniusban kezdődő hurrikánszezon kapcsán is érvénye. Mindez főként annak köszönhető, hogy a hurrikánok, földrengések és más természeti csapások okozta károk könyvelésénél jó támpontot adtak a biztosítótársaságok által kifizetett összegek. 

Az Ida hurrikán műholdképe, hurrikánszezon
Hurrikánszezon: az Ida hurrikán műholdképe - a trópusi ciklon 2021-ben csapott le az Egyesült Államokra, közel 74 milliárd dollár kárt okozott
Fotó: Wikimedia Commons

A természeti katasztrófák kárrekord-éve 2011-volt: 

a biztosítók összesített adatai alapján abban az évben 362 milliárd dollár értékű kárt okoztak a világot sújtó természeti csapások. Az összeg közel kétharmadát a Japánt pusztító földrengések tették ki.

A 362 milliárd dollár hatalmas összeg, de még meghökkentőbb az, hogy az Atlanti-óceán térségében minden évben kialakuló hurrikánok pusztítása ha el nem is éri, de arányosan összehasonlítható kárösszeget eredményez. A klímaváltozás, az El Nino és a La Nina jelenségei miatt pedig arra kell felkészülni minden évben, hogy a hurrikánszezon a korábbinál pusztítóbb lesz.

Milyen károkat okozhat a hurrikánszezon?

Az időjárás előrejelzése, a trópusi viharok előrejelzése folyamatosan finomodó módszereken és elemzéseken alapul. Így a hurrikánok gazdasági hatásai is mind pontosabban jelezhetők előre. Viharok és hurrikánok persze már az ember megjelenése előtt kialakultak az Atlanti-óceánon, de csak a modern technikáknak köszönhetően lehet előrejelezni, hogy a hurrikánszezonban mikor mely légi járatok útvonalát kell módosítani vagy a járatot törölni, vagy például azt, hogy a Mexikói-öböl vagy Florida partjainál éri-e el az aktuális vihar az észak-amerikai szárazföldet.

Katrina, 2005, New Orleans, hurrikán, hurrikánszezon
Hurrikánszezon: az elárasztott utcákban a háztetőkre menekült emberek mentése 2005-ben New Orleansban, a Katrina-hurrikán után
Fotó: AFP

A hurrikántevékenység előrejelzése alapján ma már viszonylag nagy pontossággal előre közli az egyesült államokbeli NOAA Nemzeti Meteorológiai Szolgálat és más hivatalok, merre vonul a szárazföldön az éppen tomboló szupervihar. Az atlanti hurrikánszezont minden évben megrongálódott és összedőlt házakról készült képek, árvíz elöntötte utcák kísérik. Az Egyesült Államokban részletes kárlista segítségével lehet beazonosítani a magáningatlanokban és ingóságokban keletkezett károkat, sőt, ha a biztosítótársaság nem fizet, a hurrikánkárokra szakosodott ügyvédek segítenek a bejelentőknek.

Az atlanti hurrikánszezon viharai azonban komoly károkat okoznak a közcélú infrastruktúrákban, még akkor is, ha az ötfokozatú skálán nem tartoznak a legerősebbek közé.

Megrongálják

A hurrikánok nem válogatnak, gazdasági hatásaikat a magánszemélyek, a vállalatok, intézmények, és az állam is megérzi.

Hurrikánszezon: ezek voltak a legpusztítóbb viharok

A természeti katasztrófák nem maradnak el sem bekövetkezésük előrejelzésétől, sem például a hurrikánok gazdasági hatásainak kiszámításától. Ennek kapcsán lehet felidézni minden idők legpusztítóbb hurrikánjait a 2024-es hurrikánszezon kezdete előtt.

A hurrikánszezon az Atlanti-óceánon a karibi-térséget is sújtja, a legnagyobb károk azonban általában egy Egyesült Államokban keletkeznek (már csak az infrastruktúra nagysága miatt is), és rendszerezett adatok is főként onnan állnak rendelkezésre

A NOAA kimutatása szerint 1980-tól 2023-ig 383 olyan időjárási és klimatikus katasztrófa történt, melyek 2024-es árindexálás alapján 1 milliárd dollárnál nagyobb kárt okoztak.

A 383 esemény összesített kárértéke 2,72 ezer milliárd dollár.

Az atlanti hurrikánszezon legköltségesebb viharai is ismertek, és mint fentebb írtuk, ezek kárértékei nagyságrendileg nemigen térnek el a természeti katasztrófák 2011-es globális kárértékétől.

ida, hurrikán, hurrikánszezon
Hurrikánszezon: egy tűzoltó próbál visszajutni tűzoltó autójához, miután egységével a viharban az útra dőlt fákat darabolták fel a 2021-es Ida hurrikánban
Fotó: Mark Felix / AFP/

A NOAA és a Nemzeti Hurrikánközpont közös összesítése a 2024-es fogyasztói árindex alapján mutatja, melyek voltak minden idők legnagyobb kárt okozó hurrikánjai, azaz trópusi ciklonjai. Mutatjuk az első ötöt, 

melynek élén a 2005-ös, New Orleanst romba döntő Katrina áll,

de az „élmezőnyben” végett a 2022-es Ian is.

A vihar neveÉvszámErőssége (1-5 skálán)Kárérték milliárd dollár (2024-es árakon)
Katrina20053198,8 (kb. 72 ezer milliárd Ft)
Harvey20174158, 8
Ian20224117,4
Maria20174114,3
Sandy2012187,8

Arra is akad bőséggel példa, hogy egy hurrikánszezonban több trópusi ciklon is letarolja a karibi szigetvilágot illetve Észak-Amerika délkeleti partvidékét. Például 2017-ben a listán szereplő Harvy mellett a 4-es erősségűvé nőtt Irma is pusztított, 63,5 milliárd dollárnyi kárt hagyva maga után.

Az öt legnagyobb pusztítást végző trópusi vihar közül négy kárai mai árakon számítva átlépték a 100 milliárd dollárt, sőt, a Katrina közel 200 milliárd dollár kárt okozott. Ezekre az adatokra, illetve a hurrikánszezon korábbi viharaira tekintve lehet ok az aggodalomra az idei hurrikánszezon kezdete előtt.

Az alábbi videós bejegyzésben a 2005-ös Katrina-hurrikán pusztítása látható:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről