Miért élnek olyan sokáig a titokzatos kék zónák lakói?

Vágólapra másolva!
Létezik a Földön öt olyan térség, amelyek lakosai átlagosan rekordmagas életkort érnek meg. Ezek a kék zónáknak nevezett régiók a következők: a japán sziget, Okinawa, az olasz Szardínia szigete, Nicoya térsége Costa Ricán, Ikaria, a görög sziget, valamint Loma Linda Kaliforniában. Vajon miben rejlik ezeknek a területeknek a titka, miért olyan egészségesek és hosszú életűek az ott élők? Elmondjuk, és bemutatjuk azt a hazai kezdeményezést is, amely azt célozza, hogy Magyarországon is ezekhez hasonló életminőséget kínáló területek jöhessenek létre.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett kék zóna kifejezést egy amerikai újságíró, felfedező, Dan Buettner használta először, aki évtizedeken át járta a világot, és kereste azokat a régiókat, ahol az emberek szokatlanul hosszú ideig, akár száz évig, és boldogan élnek. Összesen öt ilyen helyet talált: a japán szigetet, Okinawát, az olaszországi Szardínia szigetét, Nicoya térségét Costa Ricán, Ikariát, a görög szigetet, valamint Loma Lindát Kaliforniában.

Érdemes tanulmányoznunk a világnak azt az öt régióját, ahol az emberek - látszólag könnyedén - akár 90 évnél is tovább élhetnek.

Megszületett például egy dietetikusok által összeállított kék zóna étrend, amely ezeknek a térségeknek az étkezési szokásait veszi alapul. Ez leginkább friss zöldségeket, helyi gyümölcsöket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, kecske- vagy juhtejből készült tejtermékeket tartalmaz. Ezzel egyidőben hozzáadott cukor, tojás, hús és tehéntej csak minimálisan, míg ultrafeldolgozott élelmiszer egyáltalán nem szerepel a kék zónákban élők tányérján.

Persze az, hogy a kék zónákban sokan még a századik születésnapjukat is megélik, nem csak az elfogyasztott ételeknek köszönhető - emeli ki a Magyar Mezőgazdaság. A kék zóna "diéta" ugyanis szemléletmódot, egészséges szokásokat is magában foglal: köztük kevesebb stresszt, több mozgást és minőségi időt a szeretteinkkel.

A Clean Plates öszeállítása alapján bemutatjuk azt a hat szokást, amelyeket kialakítva mi is megnövelhetjük az élettartamunkat.

mozgás, séta, kerékpár
A kék zónák lakóinak egyik legfontosabb titka a sok mozgás 
Fotó: Pinterest 

Legyen a mozgás a mindennapok része

A kék zónák lakói edzőterem helyett sokkal kézenfekvőbb módját választják a testmozgásnak: nagyokat sétálnak a környéken, kertészkednek, házimunkát végeznek.

Aktivitásuk pedig olyan előnyökkel jár, mint például a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkenése.

Persze, legtöbbünknek nincs lehetősége például a szardíniai pásztorokhoz hasonlóan napi 10 kilométert gyalogolni egy átlag munkanapon. Ám apró szokások beépítésével már rengeteget tehetünk fizikumunk megőrzéséért.

A munkahelyünkre az autó vagy a tömegközlekedés helyett menjünk inkább biciklivel vagy gyalog, ugyanígy hazafele, vacsora után pedig ejtsünk meg egy könnyed sétát - ez már napi több ezer megtett lépést jelenthet. Tudatosan tegyünk azért, hogy ne teljen el egyetlen nap sem testmozgás nélkül.

Lapozzon, a következő oldalon a hosszú élet még több titkát megismerheti!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről