Ray Kroc turmixgépeket árult, szerte az Egyesült Államokban. Az üzletember így találkozott a McDonald’s éttermeket üzemeltető McDonald testvérekkel, akik többet is vásároltak az ő shake-készítő multimixerjeiből. Akkor még a kaliforniai San Bernardinóban található McDonald's a barbecue hot dogjairól volt híres, amelyek mellé burgonyachipset kínáltak. Az étterem 1940-ben nyílt meg. A tulajdonosok, a McDonald fivérek 1948-ban áttértek a hamburgerekre, majd 1949-ben sült krumplival és turmixokkal bővítették a kínálatot. Ami Krocot a legjobban lenyűgözte az étteremben, az a hatékonysága volt. Hogy a vendégeket rekordidő alatt szolgálhassák ki, az ételeket előre megfőzték, becsomagolták és hőlámpák alatt tartották melegen. Ezt a gyakorlatot a McDonald's évtizedekig követte.
Kroc 1961-ben vette meg a McDonald testvérektől az éttermet, méghozzá 2.700.000 dollárért. A felvásárlás előtt egy hamburger mindössze 15 centbe került.
Jim Delligatti Pittsburgh régióban számos McDonald's franchise-üzlet tulajdonosa és üzemeltetője volt. Széles körben őt tartják a cég legikonikusabb hamburgerének feltalálójának, amiben két marhahúspogácsa, speciális szósz, saláta, sajt, savanyúság és hagyma van egy szezámmagos zsemlében. A dupla hamburgert Delligatti Uniontown kisvárosban üzemelő éttermében tesztelték először, természetesen a McDonald's vállalati engedélyével, még 1967-ben. Egy évvel később már országszerte megjelent.
A 21 éves Esther Glickstein Rose titkárnőként dolgozott a cég reklámosztályán, amikor egy igazgatósági ülésre tartó felettese megkérdezte tőle, hogyan nevezné el az új hamburgert. Ő a Big Mac nevet ajánlotta, és azóta is ezt az elnevezést használják a legnépszerűbb szendvicsre.
A USA Today szerint a McDonald's 2013-ban másodpercenként körülbelül 75 hamburgert adott el, ami percenként 4.500 darabot jelent. Lehet, hogy a McDonald's nem tartozik a legegészségesebb éttermek közé, de az kétségtelen tény, hogy az itteni hamburger az emberi szervezet számára szükséges feherjeforrások 25 százalékát tartalmazza, és mindössze 250 kalória.
A McDonald's gyerekeknek szóló menüjét kezdetben "Menu Ronald"-nak nevezték, és a kifejezetten a kicsiknek összeállított menü ötlete a McDonald's alkalmazottjától, Yolanda Fernández de Cofiñótól származik, aki egy guatemalai Mekiben dolgozta ki a koncepciót. A Happy Meals már 1979-ben megjelent az étlapon - az első cirkuszi tematikájú volt, és fagylaltot adtak hozzá, amit később játékra cseréltek. 2021-ben a vállalat bejelentette, hogy a környezettudatosság jegyében "megújuló, újrahasznosított vagy tanúsított anyagokból" gyártják majd játékaikat.