A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt a szuperhóhér, aki könyvet írt munkájáról

Vágólapra másolva!
74 éves korában meghalt Banglades legismertebb halálosítélet-végrehajtója.
Vágólapra másolva!

Meghalt a férfi, akit "Banglades leghalálosabb hóhérjának" neveztek, mert rengeteg, súlyos bűntettért halálra ítélt emberen hajtotta végre az ítéletet. Ráadásul pályafutását bűnözőként kezdte, és azért szegődött el hóhérnak, hogy ezzel saját szabadságvesztésének időtartamát rövidíthesse.

A 74 éves Shahjahan Bhuiyan hétfőn került kórházba Banglades fővárosában, Dakkában, mellkasi fájdalmakra panaszkodva. Az orvosi segítség ellenére nem sokkal később meghalt.

A férfi karrierje és életútja egyaránt sajátosan alakult. 

Korábban politikai nézetei miatt forradalmárnak tartották, később hivatalosan rablás és gyilkosság miatt ítélték 42 év börtönre. A börtönben önként jelentkezett a hóhéri feladatok ellátásra azért, hogy rövidítse büntetésének idejét. Ez sikerült is, tavaly engedték szabadon úgy, hogy büntetéséből tíz évet eltöröltek szolgálatainak ellentételezéseként.

Shahjahan Bhuiyan, ShahjahanBhuiyan,
Shahjahan Bhuiyan (balról a második) börtönből való szabadulása napján, 2023. június 18-án
Fotó: AFP

Bangladesben nevét sokan ismerik, miután kiderült róla, hogy a börtönben rengeteg emberen hajtotta végre a halálos ítéletet. 

A hivatalos adatok szerint 26 embernek volt a hóhérja, de egyes értesülések szerint akár 60 emberrel is végezhetett.

Azt nem tudni, hogy mi az oka a két szám közötti több mint kétszeres a különbségnek.

A Bhuiyan által kivégzettek között volt iszlamista terrorista, több kegyetlen sorozatgyilkos, elítélt volt politikus, illetve katonatiszt is. Ő hajtotta végre az ítéletet azokon a tiszteken, akik megölték Mudzsibur Rahmán sejket. A bangladesi politikus (egyben az ország jelenlegi miniszterelnökének apja), függetlenségi harcos Banglades első elnöke lett, miután az ország 1971-ben elnyerte függetlenségét. Később veszített korábban elképesztő népszerűségéből, s 1975 augusztusában egy ellene szervezett katonai összeesküvés áldozata lett, 18 golyóval végezték ki.

 Az összeesküvést szervezők közül a halálra ítélteknek később Bhuiyan lett a hóhéra.

Bhuiyan többször védte meg rendhagyó munkáját azzal, hogy ha ő nem végzi el a halálra ítélték akasztását, más megtette volna.

Később könyvet írt hóhérként szerzett tapasztalatairól, részletesen kitérve abban az akasztás procedúrájának minden elemére. A kötet idén év elején jelent meg hazájában, és nagy érdeklődést váltott ki.

Szabadulása után megházasodott, egy nála 50 évvel fiatalabb nőtt vett el. A helyi média tudósítása szerint a nagy korkülönbség miatt felmerült, hogy a házassággal szemben utólag jogi kifogással élnek a hatóságok, ennek részletei azonban nem ismertek.

A bangladesi szuperhóhér haláláról egyelőre nem közöltek részleteket.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!