Beváltotta ígéretét az eurómilliomos aktivista - valóban szétosztja a vagyonát

Vágólapra másolva!
Ausztriában egy 50 fős állampolgári tanács osztott szét 25 millió eurót Marlene Engelhorn aktivista örökségéből mintegy 80 szervezet és egyesület között azzal a céllal, hogy csökkentsék a társadalmi egyenlőtlenségeket, és több esélyt adjanak a hátrányos helyzetű csoportoknak - jelentette be Bécsben Alexandra Wang, a projekt vezetője.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári tanács soraiba 16 és 85 év közötti embereket válogattak össze, a lehető legjobban tükrözve az osztrák társadalom összetételét. A tanács tagjai hat hétvégén keresztül egyeztettek arról, hogyan lehetne a pénzt a lehető legészszerűbben felhasználni.
A vagyon sorsáról döntő testület kiemelt ügyként kezelte a klímavédelmet: a haszonélvezők közé került az Osztrák Természetvédelmi Egyesület (ÖNB), amely 1,6 millió euróval a legnagyobb összegű támogatást kapta. A környezetvédelem mellett a fenntartható lakhatással, egészségüggyel, szociális kérdésekkel, integrációval és képzésekkel foglalkozó szervezetekre esett a választás. Vannak közöttük ismert, nagy szervezetek, de kapnak pénzt kisebb és a közvélemény előtt ismeretlen egyesületek is.  

A 31 éves Marlene Engelhorn csaknem a teljes örökölt vagyonát szétosztja.

Évek óta küzd azért, hogy ismét bevezessék Ausztriában a vagyoni és örökösödési adókat. Becslések szerint a jelenlegi szabályozás mellett a következő 30 évben mintegy 600 milliárd eurónyi vagyont fognak az országban adómentesen örökölni. Engelhorn szerint a gazdagoknak a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben kellene hozzájárulni egy igazságosabb társadalom kialakításához. 2022 augusztusában részt vett a Millionaires for Humanity nevű amszterdami rendezvényen, ahol a tehetősek adójának emeléséért kampányolt.

Marlene Engelhorn
Marlene Engelhorn csaknem a teljes örökségét szétosztja 
Fotó: APA-PictureDesk via AFP/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada 


A Világgazdaság hozzáteszi: a 25 millió eurót nem egy összegben fizetik ki, hanem jellemzően inkább több évre elosztva folyósítják, így a szervezetek jobban tudnak előre tervezni. A tanács ősszel jelentést is közzétesz majd a tevékenységéről.

Ahogy az Origo is megírta:

 egyszer úgy jellemezte az örökségét, hogy egyszerűen csak szerencséje volt a "születési lottón"

Felmenője, a lámpagyújtóként dolgozó Friedrich Engelhorn alapította 1865-ben a németországi Mannheimben a BASF-et (Badische Anilin- und Soda Fabrik, magyarul: Badeni Anilin- és Szóda Gyár), a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalatát, amelynek székhelye Ludwigshafenben található. A cégnek 170 országban 122 ezer munkatársa van 150 telephelyen, 200 országban forgalmazzák a termékeiket. Forgalma alapján a BASF a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata. Magyarországon három telephelye működik. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!