A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Óriási a baj, Európa több országában nincs áram

Vágólapra másolva!
Az áramszolgáltatási rendszer összeomlása miatt pénteken áram nélkül maradt Bosznia-Hercegovina és Montenegró nagy része, valamint a horvátországi Dalmácia - közölte az N1 regionális hírportál.
Vágólapra másolva!

Pénteken 12.20 perckor összeomlott a montenegrói áramszolgáltató rendszer, mert egy vezeték kigyulladt, így az ország legnagyobb részén nincs áram. 

villamos energia, vezeték
Képünk illusztráció
Fotó: Getty Images/2002 Matt Cardy

Ezt követően dominóként omlott össze a térség többi országának rendszere is:

  • Horvátországban Dalmácia maradt villamosenergia nélkül, 
  • míg Bosznia-Hercegovina legnagyobb városaiban megálltak a villamosok és a trolibuszok, nem működnek a jelzőlámpák, és a háztartásokban sincs áram.

A montenegrói áramszolgáltató egyelőre nem tudja, mikorra várható a javítási munkálatok befejezése. A térség országaiban sorra dőlnek meg a melegrekordok, mindenhol vörös riasztás van érvényben, az áramkimaradások miatt viszont a légkondicionálók és a hűtőszekrények sem működnek.

Az N1 értesülései szerint Bosznia-Hercegovinában a nagyobb városokban lényegében teljesen megszűnt az áramszolgáltatás: nincs villamos energia Tuzla, Banja Luka, Brcko, Mosztar és más jelentős városokban.

A boszniai-hercegovinai áramszolgáltató közleményében jelezte: "Bár a rendszerhiba pontos okai még nem ismertek, feltételezhető, hogy a régióban az országokon átívelő 400 kV-os vezetékek túlterhelése illetve meghibásodása okozta a problémát, ez terjedt át Bosznia-Hercegovina rendszerére."

A rendelkezésre álló információk szerint valóban Montenegróban keletkezett rendszerhiba, de ennek természetét közelebbről nem határozták meg.

A régiós országok közül a szerbiai áramszolgáltató közleményben jelezte, hogy működésüket nem érinti a máshol tapasztalható összeomlás, szolgáltatásaikat stabilan biztosítják minden szektornak.

A koszovói szolgáltató szintén közleményt adott ki, melyben jelezték, hogy – egyébként főként szénerőművekre épülő – áramszolgáltatásuk stabil.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!